Groene Wissels

Pauzeplekje na 6km
Pauzeplekje na 6km

Ik mag graag rondstruinen op internet om naar een wandeling te zoeken en zo ontdekte ik het initiatief van de Wandelzoekpagina en Wandelen in Beeld, de Groene Wissels.

Natuurmonumenten
Natuurmonumenten

Groene Wissels; Makkelijk en mooi meegenomen.

Groene Wissels zijn rondwandelingen van 10 tot ruim 20 km. Ze beginnen en eindigen bij hetzelfde treinstation. De wandelingen zijn zo makkelijk te bereiken met openbaar vervoer en lopen door mooie streken verspreid over Nederland. Momenteel zijn er al meer dan 250 Groene Wissels gratis te downloaden. Tijd dus om de proef op de som te nemen!

Ik selecteer de Groene Wissel Nr 39, een wandeling in Steenwijk: De Woldberg en Heerlijkheid De Eese. Ik heb nog een vrij vervoertje van de NS te besteden, dus hoppa …. Op naar Steenwijk.

Het is woensdagmorgen, 5 oktober 2011 als ik naar het station Ede-Wageningen wandel. Mijn treinreis gaat via Amersfoort, vanwaar ik met de intercity naar Leeuwarden zonder overstappen in Steenwijk arriveer.

Ik heb de route op mijn digitale topografische kaart overgenomen, maar ontdekte later dat ik de track van de wandeling ook had kunnen downloaden. Ik ga tegenwoordig altijd met de outdoor GPS op stap. Deze keer met mijn Dakota 20 van Garmin, een handzame touch screen GPS waarin ik de On Route Wandelkaart van Nederland heb geladen.

Aan de lucht te zien zal de voorspelde regenkans van 45% weleens realiteit kunnen worden, maar voorlopig is het nog droog, heerlijk wandelweer.

Station Steenwijk is gerenoveerd zo te zien. De kerktoren in het centrum prijkt overal bovenuit, maar ik moet de andere kant op langs de rand van nieuwbouw en een stukje langs de spoorlijn naar een tunneltje onder de snelweg dat me ineens in de natuur brengt. Ik heb er dan wel ongeveer 3,5km verharde weg opzitten maar het is geen vervelend stuk. Tuk’s Theehuis is van oktober tot april open van 10:00 tot 18:00 uur op zaterdag en zondag, anders van woensdag t/m zondag, vandaag dus gesloten.

Mijn wandeling begint nu eigenlijk pas echt. Onverhard in het bos, langs bosranden en langs glooiende weilanden. Ik kom langs het Natuurkampeerterrein de Woldberg; voor kampeerders ook een goede uitvalsbasis voor deze wandeling dus. In deze natuurgebieden van Watereijk zijn ook enkele gemarkeerde, kortere wandelingen te vinden van Staatsbosbeheer.

Na ongeveer 6km pauzeer ik bij een vennetje op een bankje, een prachtige pauzeplek voor mijn meegesjouwde koffie en een boterhammetje. In het vervolgtraject kom ik via leuke kronkelpaadjes en fraaie bosweggetjes langs grafheuvels die kennelijk in heel Nederland in de bossen te vinden zijn. Het bos begint zich in herfstkleuren te tooien en de tamme kastanjes liggen ook hier volop voor het oprapen.

Ongeveer halverwege de wandeling kom ik door het strikt privé Landgoed De Eese met het fotogenieke landhuis en de landbouwschuur. Het landgoed ligt er prachtig bij op het snijpunt van drie provincies: 65 % ligt in Overijssel (Gemeente Steenwijkerland), 34 % in Drenthe (Gemeente Westerveld) en 1 % in Friesland. (Gemeente Weststellingwerf).

Op een lang en breed bospad ruikt het heerlijk naar vers dennenhout dat opgestapeld ligt om afgevoerd te worden. Het bos en de natuur heeft niet echt geleden van deze houtkap zo te zien. Ik ben bij punt 3 van de wandeling op ongeveer tweederde, ruim 11,5km ver. Ik geniet. Het is 13:00 uur, tijd voor de lunch op zo’n dennengeurende houtstapel.

Na nog wat slingerend paadjes door bos en akkerland nader ik hoorbaar de snelweg weer, ik ga onder de tunnel door en wandel via het Woldermeenthe pad langs water en een nieuwbouwwijk terug naar het station Steenwijk. Er vertrekt net voor mijn neus een trein, maar een halfuutje later komt de volgende. Ik geniet in het restaurantje “het 3e perron” van een heerlijk soepje tot die trein komt. Via overstapjes in Zwolle en Arnhem kom ik een kleine twee uur later weer aan op het station Ede Wageningen. Weer een gratis OV-kaartje nuttig besteed.

Groene Wissels, mooi meegenomen!

Boerderijtje
Boerderijtje

Bospaadje
Bospaadje

Hoe kan het zo groeien?
Hoe kan het zo groeien?

Landhuis De Eese
Landhuis De Eese

De landbouwschuur
De landbouwschuur

Dennenhout
Dennenhout

Artikel links
 Foto