Gunther von Hagens BODY WORLDS tentoonstelling voor eerste keer i

Uitgaan & Cultuur

(247 artikelen)

Maak een fascinerende reis door het menselijk lichaam tijdens de tentoonstelling BODY WORLDS & The Cycle of Life. Meer dan tweehonderd preparaten, waaronder twintig geplastineerde menselijke lichamen en diverse organen, bieden u een nieuw perspectief op het menselijk lichaam. Vanaf 23 september in LP II in Las Palmas Rotterdam.

Ontdek hoe uw lichaam er van binnen uit ziet en verwonder u over het samenspel van de verschillende lichaamsfuncties. Zie met eigen ogen wat de gevolgen zijn van artrose, een hartinfarct, een hersenbloeding of kanker. Ontdek hoe prothesen zoals kunstgewrichten of kunstkleppen werken. Leer wat de gevolgen zijn van een (on-)gezonde levensstijl: vergelijk een rokerslong met een gezonde long, of een lichaam van iemand met overgewicht met het lichaam van een sporter. Reis door uw eigen lichaam en ontdek de geheimen van de anatomie.

In BODY WORLDS & The Cycle of Life staat het lichaam tijdens de verschillende levensfasen centraal, van de verwekking tot aan de dood. Getoond wordt welke invloed de omgeving en persoonlijke levensstijl hebben op het verouderingsproces. Leer van de geheimen van honderdjarigen en ontdek op welke wijze u zelf het verouderingsproces kunt beïnvloeden.

De tentoongestelde lichamen en organen zijn geplastineerd. Deze baanbrekende methode werd in 1977 door dokter, wetenschapper en anatoom Gunther von Hagens uitgevonden. De tentoonstelling draagt dan ook met recht de ondertitel “het origineel”. Bij plastinatie wordt het weefselvocht met behulp van een speciaal vacuümproces vervangen door reactiekunststoffen zoals bijvoorbeeld siliconenrubber. Door plastinatie is het mogelijk de binnenkant van het menselijk lichaam op een unieke manier te bekijken: als volledig lichaam, in 3 mm dunne lichaamsschijven,of slechts bestaande uit bloedvaten. Een manier die onmogelijk door een boek, afbeelding of kunstmatig anatomisch model kan worden geëvenaard.

BODY WORLDS is de enige anatomietentoonstelling ter wereld die is gebaseerd op een donorprogramma. Wereldwijd zijn er ruim elfduizend donoren die hun lichaam na overlijden ter beschikking stellen voor plastinatie en tentoonstelling. Circa dertig donoren wonen in Nederland.

In totaal hebben wereldwijd al meer dan dertig miljoen mensen BODY WORLDS bezocht.

Geplaatst door Vijftigplusser
10 november 2010 13:18
508 keer bekeken.