Haarlem de moeite waard

Haarlem Tekst en foto's: Peter de Haan
Haarlem Tekst en foto’s: Peter de Haan

Een van de oudste steden van Nederland is Haarlem  en de stad mag zich  verheugen in een toenemend aantal toeristen. De stad heeft de toerist veel te bieden. De prachtige oude binnenstad met zijn vele monumentale panden en zijn gezellige kleine winkeltjes. Een stad met  veel cafeetjes en terrasjes.
Maar ook met een interessante omgeving zoals de stranden van de Noordzee en de prachtige duinen.

Haarlem Tekst en foto's: Peter de Haan
Haarlem Tekst en foto’s: Peter de Haan

De stad kreeg  in 1245 stadsrechten en ontwikkelde zich in de middeleeuwen tot een van de grootste steden van Nederland. In 1600 had de stad voor die tijd het enorme aantal inwoners van 40.000.
De mooiste plek van de stad is de Groote Markt met als blikvanger het prachtige oude stadhuis, oorspronkelijk een jachtslot  uit de vroege middeleeuwen. Veel toeristen bezoeken de Groote Markt en genieten op een van de vele terrasjes van de prachtige oude historische gebouwen zoals de St.Bavokerk en de Vleeshal.

Haarlem ligt aan Het Spaarne en in de Middeleeuwen was deze rivier het centrum van de vele bierbrouwerijen van de stad. Uit die tijd stammen de twee oude panden De Olyphant ( de naam komt van de destijds achter de panden gelegen bierbrouwerij)  aan het Korte Spaarne 23-25. Deze panden hebben de authentieke trapgevels uit 1630 nog.
Eveneens aan het Spaarne bevindt zich het oudste museum van Nederland stammend uit 1778. Afkomstig uit de nalatenschap van de schatrijke Pieter Teyler van  Hulst. Het museum is bekend om zijn oude natuurkundige instrumenten en zijn grote collectie penningen,  tekeningen en prenten.
Een ander bekend museum in Haarlem is het Frans Halsmuseum met zijn prachtige schilderijen.
Een  historisch pand uit 1597 is De Waag gelegen aan het Spaarne, hoek Damstraat. Oorspronkelijk bedoelt als plek waar de schepen hun vracht konden lossen. In de Waaghal werden de goederen gewogen en werd belasting geheven door het stadsbestuur.

De Haarlemmerhout is een oud wandelbos en bekend geworden door de ‘’Camera Obscura” van Hildebrand, vlakbij de kinderboerderij van de Haarlemmerhout bevindt zich de beeldengroep met personen uit de ‘’Camera Obscura”. Een bos midden in de stad waar het goed toeven is.

De laatste zaterdag van april komt ieder jaar het beroemde bloemencorso van de Bollenstreek vanuit Noordwijk naar Haarlem. Tienduizenden bezoekers genieten ‘s avonds van de versierde corsowagens. De wagens worden opgesteld in de oude binnenstad en de zondag erna bezoeken wederom vele toeristen uit binnen en buitenland Haarlem om de corsowagens te bewonderen.

Haarlem is de stad van de vele hofjes waar bejaarden bij elkaar wonen, in vroeger tijden waren er meer dan veertig van die hofjes. Nu zijn er nog tweeëntwintig over, een van de oudste hofjes is de Bakenesserkamer. De hofjes werden vroeger gesticht door mannen en vrouwen die vaak geen kinderen hadden maar na hun dood hun geld op een goede manier wilden besteden en de familienaam aan het hofje te verbinden. Zodoende bleef hun familienaam voortleven.

Tekst en foto’s: Peter de Haan
Bron: De kustgids.nlHaarlem Tekst en foto's: Peter de Haan
Haarlem Tekst en foto’s: Peter de Haan

Haarlem Tekst en foto's: Peter de Haan
Haarlem Tekst en foto’s: Peter de Haan

Haarlem Tekst en foto's: Peter de Haan
Haarlem Tekst en foto’s: Peter de Haan