Haarlemmer Gerrit van Dijk veelzijdig belicht

Boek over Gerrit van Dijk
Boek over Gerrit van Dijk

”Gerrit van Dijk is dood, lange leve Gerrit”. Met deze woorden opende Jacques Overtoom in Galerie 37Pk te Haarlem de expositie ”Gerrit van Dijk een hommage.” Ook komen er een boek en documentaire over deze veelzijdige Haarlemse artiest.

De Haarlemse Gerrit van Dijk was niet alleen animatiefilmmaker maar ook beeldend kunstenaar, cartoonist en acteur. Op 74-jarige leeftijd overleed hij in 2012. Toch zie ik hem nog zo voor me. Met zijn zwarte jas en hoed herkende je hem zo.

Expositie

Tijdens de expositie zie je originele tekeningen, storyboards, cartoons, films, brieven, schilderijen, foto’s en ander archiefmateriaal. Ze lopen als een rode draad door het omvangrijke oeuvre van deze kunstenaar bekend om grenzeloze productiviteit en experiment. Vooral het maakproces krijgt veel aandacht tijdens de tentoonstelling ‘Gerrit van Dijk, een hommage.’

Boek

Bij de tentoonstelling verschijnt het rijk geïllustreerde boek ‘Gerrit van Dijk, hommage aan een inspirerende dwarsligger. Veel vrienden en collega-kunstenaars leverden een bijdragen.

Documentaire

De documentaire ‘Ik tel mijn tekeningen’ van Emma Westermann gaat eind van de zomer in première. Producent is Pieter van Huystee Film & TV.

Wie was Gerrit van Dijk?
Gerrit van Dijk stond aan de wieg van de Filmschuur, het Holland Animation Film Festival en van het Nederlands Instituut van de Animatiefilm. Voor zijn films ontving hij onder meer een Gouden Kalf (Nederlands Film Festival), The Golden Conch (Bombay), Gouden Palm nominatie (Cannes) en twee Gouden Beren (Filmfestival van Berlijn).
Woonachtig in Haarlem baarde Van Dijk jarenlang opzien door zijn ludieke acties rondom de Haarlemse politiek en cultuurbeleid, vaak samen met bevriende kunstenaars. Daarnaast maakte hij tussen 1984 en 2001 een wekelijkse, komische, vaak kritische cartoon/column voor het Haarlems Dagblad. Als geëngageerd kunstenaar wilde hij mensen anders laten kijken en denken en daarbij verwondering, of soms juist ergernis naar boven halen.

Hommage
De Hommage Gerrit van Dijk is een initiatief van Jacques Overtoom en Gonda Koster, in samenwerking met 37PK, Platform voor Kunsten. De tentoonstelling Gerrit van Dijk, een hommage werd samengesteld door Jacques Overtoom in samenwerking met Maria van Vlijmen. Het project kwam tot stand dankzij bijdragen van donateurs, het Cultuurstimuleringsfonds (Gemeente Haarlem), het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Holland en SKOB.

37PK, Platform voor Kunsten, Groot Heiligland 37 Haarlem

Toegang gratis. Zie voor openingstijden: 37pk.nl /bezoek-plannen

Boekuitgave: hard cover, 211 pagina’s, full colour, Prijs: 25,-


Artikel links
 37pk