Hanzestad Kampen een bezoek meer dan waard

Magazine  »  Vakantie & reizen (288 artikelen)  »  Weekendje weg (43 artikelen)

_
___
_
___

Op stap in mijn eigen provincie Overijssel! Op bezoek in Kampen, één van de zeven Hanzesteden langs de IJssel.

Je zou kunnen zeggen dat de Hanze- en voormalige vestingstad Kampen iedere wens van haar bezoeker vervuld. Ik wilde prachtige wolkenpartijen zoals dat bij een oer-Hollands landschap hoort en zoals Jacob van Ruisdael dat zo prachtig verbeeldde op zijn wereldberoemde schilderijen. Mijn wens werd vervuld. Prachtige wolken hingen enigszins dreigend boven me toen ik voor het eerst voet zetten op Kamper bodem. Dat laatste zeg ik nu met schaamte, al dit moois ligt bijkans om de hoek…

Om de historie van de stad goed in kaart te krijgen doe je er goed aan om eerst een bezoekje te brengen aan het Stedelijk museum, waar je vanaf de, in het oogspringende, stadsbrug zo tegen aanloopt. Hier is ondermeer een prachtig animatiefilmpje te zien dat door studenten van de grafische opleiding in Zwolle is ontwikkeld. Op een grappige en verhelderende manier word je in sneltreinvaart door de geschiedenis van Kampen geloodst. Nadat je rustig de tijd hebt genomen om door de geschiedenis van Kampen te wandelen mag je niet vergeten de indrukwekkende 16e eeuwse zandstenen schouw te aanschouwen in de Schepenzaal.

Eenmaal weer buiten lijkt het alsof je een openluchtmuseum bent binnen gelopen. Het straatbeeld wordt bepaald door talloze historische panden. Gezellige terrasjes lonken naar de talrijke toeristen, die zich snel laten verleiden en de nieuwe sierlijke straatlantaarns stralen van al die vrolijkheid. De kroontjes bovenop de verlichting geven het geheel een koninklijk tintje. Leuke winkeltjes en kleurrijke etalages. Je moet er maar tegen bestand zijn om je bezoek aan Kampen niet alleen te vullen met winkelen. In één winkel moét je gewoon naar binnen! In de nostalgische (combi) winkel De Eenhoorn en De Olifant heeft men van het drinken van koffie en thee en het roken van een sigaar een filosofie gemaakt: door eerlijke producten aan te bieden van de hoogste kwaliteit wil men de klant kennis laten maken met een andere manier van consumeren. Aandacht voor de bereiding en het nuttigen van producten van uitzonderlijke goede kwaliteit. Het drinken van een kop koffie, een kop geurende thee of het opsteken van een handgemaakte sigaar is in het oude pand tot cult verheven. Met een beetje mazzel kun je de 83 jarige Tinus Vinke aantreffen, de oudste sigarenmaker van Nederland! Deze rasechte Kampenaar verteld (af en toe pruimend!) met heel veel passie over zijn beroep als tuit- en bolknakmaker.

Met een doosje echte Olifant sigaartjes voor mijn sigaarrokende echtgenoot in mijn tas wandelde ik naar het Ikonenmuseum. Het museum is ondergebracht in een pand waar ooit monniken van de Minderbroeders waren gehuisvest. Waar vroeger de monniken verbleven en sliepen hangt nu een indrukwekkende collectie ikonen uit de 15de tot 19de eeuw die vooral afkomstig zijn uit Rusland. Ook zijn er ikonen uit Griekenland, de Balkan en Ethiopië te bezichtigen. Het museum is een onderdeel van de Alexander Stichting voor Russisch-orthodoxe kunst. Deze stichting is in het leven geroepen om een grote privécollectie veilig te stellen voor de toekomst en ook om publiek kennis te laten maken met deze vorm van kerkelijke kunst. Het museum omvat een vaste collectie van ruim 150 houten- en 70 bronzen ikonen. De zalen zijn thematisch ingericht en krijgt men de mogelijkheid om uitgebreide informatie te ontvangen d.m.v een audiorondleiding.

Met Kampen zeg je ook ‘Kamper-kogge’. Bij een bezoek aan Kampen kan men niet aan de oude Koggewerf voorbij zonder deze te hebben bezocht. De kogge is een houten handelsschip dat in de middeleeuwen door de Hanze ( een soort koopliedengilde) werd ingezet om goederen mee te vervoeren. Onder meer door deze koggen(bouw) en doordat Kampen op een belangrijke route lag werd het een welvarende stad. Kampen werd een voorname Hanzestad en iedereen voer er wel bij. Hier kwam echter verandering toen de IJssel begon dicht te slibben. De doorvaart werd daardoor praktisch onmogelijk en het handeldrijven kwam ernstig in het nauw. Kampen verloor uiteindelijk haar belangrijke positie. De koggen verdwenen langzamerhand. Toen men in 1983, in het zuiden van Flevoland, de restanten terugvond van een kogge werd het plan geboren om de éénmaster historisch na te bouwen. Dit project startte in 1994. Door de Stichting Kamper Kogge ( in nauwe samenwerking met het toenmalige Nederlands Instituut voor Scheeps- en onderwaterarcheologie) werd het schip in vier jaar tijd gebouwd. Bij de bouw heeft men zoveel mogelijk geprobeerd om oude bouwtechnieken te gebruiken. Nu ligt de kogge te pronken in de haven bij de koggewerf. De koggewerf is doorlopend voor publiek geopend. Wil je graag rondgeleid worden? Geen enkel punt, maar maak dan even een afspraak. De kogge ligt overigens niet alleen maar voor de pronk in de haven. Nee, men kan ook het ruime sop kiezen op deze middeleeuwse schuit of luisteren naar de spannende verhalen van de verhalenvertellers. Je kunt begrijpen dat dit voor kinderen een waar festijn is om naar verhalen over piraten en Vikingkoningen te luisteren. Raadpleeg de website, want er worden regelmatig speciale evenementen georganiseerd.

Het valt op dat Kampen veel aandacht heeft voor jeugdige bezoekers en dat is toch wel opmerkelijk te noemen. De stad is er zeer aan gelegen om de jeugd te boeien en om het hele gezin te laten genieten van een verblijf in Kampen. De vraag is echter of je kinderen blij maakt met een informatieve en toeristische stadswandeling? Ja dus! Kampen heeft dit heel erg slim aangepakt. Je schrijft een wedstrijd uit en de winnaar krijgt een hoofdrol in een stripverhaal: Stripwandeling door Kampen. Luc van den Noort was de gelukkige. Hij won in 2008 de wedstrijd en werd door Paul Reichenbach en Arie van Vliet als stripfiguur op het papier vereeuwigd. Dit creatieve duo heeft ook de twee andere strips gemaakt die beide over Kampen gaan. De hoofdrollen in deze strips zijn weggelegd voor Kim & Eddy, twee slimme brugpiepers die allerlei avonturen beleven in hun stad. In ‘Stripwandeling’ speelt ditmaal de winnaar van de wedstrijd een belangrijke rol. Zijn vriendjes Kim & Eddy helpen hem een goed cijfer te behalen voor zijn spreekbeurt over de geschiedenis van Kampen. Zij nemen Luc mee op een stadstoer en vertellen hem allerlei leuke en historische wetenswaardigheden. Het stripboekje is te koop bij de VVV Kampen en is een leuke stadswandeling voor jong en oud!

Ik ben zelf een fervent geocacher. Een leuke hobby waarbij je een soort schat moet zoeken met behulp van een gps. Dit is wel een hele korte uitleg, maar diegenen die meer willen weten over deze boeiende vrijetijdsbesteding kunnen dit artikeltje eens lezen of gewoon eens googlen op ‘geocachen’. Maar goed, wat heeft geocachen te maken met een bezoekje aan Kampen? Sinds kort beschikt Kampen namelijk over een wel heel bijzondere cache; ‘De mannenkappersfiets’. De bedenker is de enthousiaste geocacher en mannenkapper in Kampen; Hans Hollander. Hij kwam op het ludieke idee om geocachen en het ontdekken van zijn stad samen te voegen. Het eindresultaat is een zeer originele fietstocht door de historische binnenstad van Kampen met behulp van een overdekte fietsskelter. De ‘mannenkappersfiets’ behaalde zelfs de krant. Inmiddels is deze cache al beloond met 5 Geo d’Ors ( waarderingssysteem )in amper 4 maanden tijd!

Kampen heeft zó veel te bieden dat het onmogelijk is om dit alles in een paar dagen te bezoeken, laat staan in één dag. Een weekend, of langer, zou een goede optie zijn. Je kunt natuurlijk overnachten in een van de talrijke gezellige hotelletjes, B&B of kamperen op een camping in de omgeving, maar wellicht ben je op zoek naar een bijzondere slaapplek? Want dat kan namelijk ook! Net als in enkele andere Hanzesteden langs de IJssel, kan men ook in Kampen overnachten op historische locaties. Deze bijzondere etablissementen zijn ondergebracht in de Hanzelogies. Zelf heb ik overnacht in de stadsboerderij van Kampen maar daarover vertel ik binnenkort meer!

Bekijk het fotoboek KAMPEN

Fotografie: Annabel Jeuring en Yvonne Rieschke

Onderstaande video’s:
– Oude opnames ‘Ontdek je plekje’

– Zeven middeleeuwse steden langs de levendige IJssel hebben de poorten voor u geopend!

– De stadsgids van Kampen nodigt u van harte uit!

Artikel links