Helft ouderen heeft zelden tot nooit seks

Magazine  »  Gezondheid (985 artikelen)  »  Gezondheid (865 artikelen)

Meer dan de helft (54 procent) van de 50-plussers met een relatie heeft zelden tot nooit seksueel contact. Dat blijkt uit opinie-onderzoek van het Omroep MAX-discussieprogramma Hollandse Zaken. Gemiddeld geven alle 1100 ondervraagde 50-plussers hun seksuele leven het rapportcijfer 6,7.

ouderen sex 50 plus

Toch vindt bijna de helft (46 procent) van de ondervraagde 50-plussers dat een stimulerend pilletje gaan kwaad kan om de lust weer op te wekken. Door impotentie, overgangsklachten en andere gezondheidsproblemen zien veel mensen het vlammetje van de lust namelijk doven. Bijna veertig procent van de mensen met een partner geeft zijn seksuele leven een onvoldoende vanwege impotentie of vaginale klachten. Maar gespecialiseerde hulp zoeken voor dit probleem doet maar 16 procent.

De afnemende frequentie van seksueel contact wordt door veel ouderen (51 procent) gecompenseerd met vrijen en knuffelen zonder dat het tot daadwerkelijke seks komt.

Ook alleenstaande ouderen hebben een seksueel bestaan. 19 Procent van de ouderen zonder partner of vaste relatie zegt, meestal incidenteel, seksuele contacten te hebben.

De redactie van Hollandse Zaken constateerde bij de voorbereiding van deze eerste aflevering van dit nieuwe MAX-programma dat 50-plussers meer bereid zijn over dit gemis in relaties te praten dan dertigers en veertigers. Volgens diverse seksuologen is de nood van deze laatste leeftijdsgroep op dit terrein groter dan velen zelf durven toe te geven.

En álle leeftijden krijgen bijna dagelijks te maken met de beelden die de geseksualiseerde maatschappij ons opdringt: viriele mannen en gewillige vrouwen bepalen het beeld. Hoe gaan we daar mee om?

Wat vindt u van dit resultaat? Zegt dit iets over het sexleven van 50-plussers in het algemeen of over die van de leden van Omroep Max?