Help de bij, laat die paardenbloem op je gazonnetje staan

Foto: Pixabay CC
Foto: Pixabay CC

Komend weekend is de vierde Nationale Bijentelling. Verwacht wordt dat er een recordaantal Nederlanders mee gaat tellen in de achtertuin of op het balkon. Fijn, want het gaat slecht met de bij. Maar liefst de helft van de bijensoorten in Nederland wordt met uitsterven bedreigd. Daarom is het belangrijk dat mensen ook gaan beseffen dat ze hier zelf iets tegen kunnen doen. Maai je gras bijvoorbeeld niet zo vaak en laat paardenbloemen lekker staan. Teveel mensen zien dat als onkruid en daarbij de bij wellicht ook als ongedierte. Maar die bij is juist onmisbaar voor al het leven om ons heen.

De helft ernstig bedreigd
Van de bijna 360 bijensoorten wordt ongeveer de helft ernstig bedreigd, we weten inmiddels dat 34 soorten uit Nederland verdwenen zijn. Dit komt door de achteruitgang van natuurgebieden, de intensieve landbouw, gebruik van bestrijdingsmiddelen en te drastisch bermbeheer, waardoor er geen bloemen meer bloeien. Hoewel er gemeenten zijn, die hier nu echt goed mee bezig zijn, is dat op veel plekken niet het geval.

Meer aandacht voor nestelen in grond
Het zou goed zijn als mensen ook zelf gaan beseffen dat ze echt een bijdrage kunnen leveren. Veel achtertuinen zijn volop betegeld. Bijen missen daardoor voedselbronnen en een plek om te nestelen. Bijen hebben het jaar rond bloemen nodig die stuifmeel en nectar geven. Denk bijvoorbeeld aan paardenbloemen, krokussen en de hedera. Ook is het goed om te weten dat maar liefst 80 procent van de bijen in de bodem nestelt. Al die bijenhotels zijn heel leuk, maar slechts 20 procent van de bijensoorten nestelt in holtes. Er moet dus echt meer aandacht komen voor dat nestelen in de grond.

Nationale bijentelling
Vorig jaar deden maar liefst 10.000 mensen mee met de Nationale Bijentelling van Naturalis, IVN Natuureducatie, Natuur & Milieu en LandschappenNL en werden er 136.000 bijen geteld. De verwachting is dat er ook nu weer mensen mee zullen tellen, helemaal omdat het zo makkelijk kan in de achtertuin.

Dit is een expertquote van Maarten Bruns van IVN Natuureducatie, in het kader van ANP Expert Support. Maarten Bruns is expert stadsnatuur van IVN Natuureducatie. Aanleiding: Vierde nationale bijentelling op 17 en 18 april in teken van veiligheid, voedsel en verblijf – De Limburger