Herdenkingsjaar Gustav Klimt 1862-1918

Magazine  »  Vakantie & reizen (288 artikelen)  »  Weekendje weg (43 artikelen)

_
___

Weens verkeersbureau presenteert hoogtepunten van Klimt herdenkingsjaar 2012

Volgend jaar is het 150ste geboortejaar van de Oostenrijkse schilder Gustav Klimt (1862 – 1918). Ter gelegenheid hiervan gaf Klimt deskundige Dr Marian Bisanz-Prakken vandaag tijdens een persbijeenkomst van WienTourismus (VVV Wenen) in Amsterdam een toelichting op de vele tekeningen die het Albertina museum in zijn bezit heeft. PR manager Jürgen Weber van WienTourismus ging in op andere hoogtepunten van het Klimt herdenkingsjaar 2012.

De tentoonstelling ‘Gustav Klimt – the Drawings’ van 14 maart tot en met 10 juni 2012 in het Albertina toont 170 werken – veelal tekeningen die in eigen bezit zijn maar er worden ook werken getoond die in bruikleen zijn. ‘De 250 schilderijen van Klimt zijn ontegenzeggelijk stuk voor stuk meesterwerken maar het is met name in zijn tekeningen – zijn wijze van lijnen tekenen is onnavolgbaar – dat Klimt de menselijke ziel in zijn diepst raakt,’ stelt Dr. Bisanz-Prakken. ‘De studie van voornamelijk vrouwelijke modellen was voor hem bijna een dagelijkse behoefte. De meer dan 4000 tekeningen geven alle sentimenten weer van het menselijke leven: liefde, leven, dood, dromen, extase en treuren om vergankelijkheid,’ aldus de Klimt kenner. Dr. Bisanz-Prakken, geboren in Groningen, is conservator van de grafische collectie van het Albertina. Van haar hand verschijnt in het voorjaar van 2012 een boek over de tekeningen van Klimt dat wordt uitgegeven door uitgeverij Hirmer. Later dat jaar gaat de tentoonstelling naar het J. Paul Getty museum in Los Angeles.

Wenen rond het jaar 1900

Wenen rond de eeuwwisseling was de onbetwiste culturele hoofdstad van centraal Europa. Het was de vijfde grootste stad binnen Europa en de ontmoetingsplaats van de culturele elite. Nieuwe en vooruitstrevende ideeën en gedachtegoed in literatuur, beeldende kunst, architectuur en muziek ontsponnen zich in het fin-de-siècle Wenen met een ongeëvenaarde snelheid en intensiteit. Als geen ander wist Klimt dit tijdsbeeld van veranderingen in de kunst en wetenschap in zijn schilderijen vast te leggen. Zijn oeuvre weerspiegelt de periode van het ‘Ringstrasse’ tijdperk tot het begin van de abstracte kunst. Beïnvloed door de 19e-eeuwse Oostenrijkse schilder Hans Makart aanvaardde Klimt samen met zijn broer Ernst en de schilder Franz Matsch talrijke opdrachten tot het versieren van gebouwen aan de Ringstrasse waaronder de trappenhuizen van het Kunsthistorisch museum en het Burgtheater. Zijn creatieve output en stijl die hij in zijn latere jaren ontwikkelde vormden een inspiratiebron voor zijn jongere tijdgenoten Egon Schiele en Oskar Kokoschka.

In 1897 richtte Klimt met enkele tijdgenoten als protest tegen de gangbare kunstwereld zijn eigen kunstvereniging ‘Wiener Secession’ op. Het door architect Joseph Maria Olbrich – een leerling van Otto Wagner – ontworpen tentoonstellingsgebouw ‘Secession’ toont het opschrift ‘Der Zeit ihre Kunst, der Kunst ihre Freihet’. In een van de ruimten van het pand schilderde Klimt zijn befaamde Beethovenfries wandschildering. Een van de medeoprichters van de Secession beweging was architect Josef Hoffmann. Samen met Klimt ontwierp hij wat wel het hoogtepunt en sluitstuk van de Jugendstil periode genoemd wordt – het Stoclet paleis in Brussel.

Klimt had eveneens een behoorlijke invloed op de kunstnijverheidsonderneming ‘Wiener Werkstätte’, in 1903 opgericht door Hoffmann en Kolo Moser. De voorwerpen en producten die zij maakten zijn niet alleen te zien in de verschillende musea maar versieren ook het stadsbeeld.

Klimt tentoonstellingen

Talrijke musea en galerieën organiseren in het kader van het themajaar bijzondere tentoonstellingen. Voor actuele informatie raadpleeg www.klimt2012.info.

Belvedere: Gustav Klimt / Josef Hoffmann. Pioneers of Modernism. 25 oktober 2011-4 maart 2012, www.belvedere.at

Kunsthistorisches Museum/Museum of Fine Arts: Gustav Klimt at the Museum of Fine Arts, 14 februari-6 mei 2012, www.khm.at

Leopold Museum: Klimt’s Travels, 24 februari tot 11 juni 2012, www.leopoldmuseum.org

Albertina: Klimt: Drawings, 13 maart – 17 juni 2012, www.albertina.at

Austrian Theater Museum: Against Klimt. Nuda Veritas and her Defender Hermann Bahr, 10 mei-29 oktober 2012, www.khm.at

Wien Museum: Klimt. The Wien Museum Collection, 16 mei-16 september 2012, www.wienmuseum.at

Österreichisches Museum für Volkskunde/Austrian Folklore Museum, Objects in Focus – The Emilie Flöge Fabric Sample Collection. 24 mei-14 oktober 2012, www.volkskundemuseum.at

Künstlerhaus: Klimt and the Künstlerhaus, 6 juli-2 september 2012, www.k-haus.at

Toerisme in Wenen

In 2010 noteerde Wenen met 10.9 miljoen overnachtingen een nieuw record (+ 10.3% in vergelijking met 2009). Het aantal toeristen bedroeg 4.9 miljoen en was daarmee een plus van 11.2%. Het internationale onderzoeksbureau Mercer riep Wenen in 2009 en 2010 uit tot meeste leefbare stad ter wereld van alle onderzochte 221 metropolen.

In 2010 bezochten 71,037 Nederlanders Wenen met in totaal 182.119 overnachtingen. Volgens onderzoek staat Wenen bij Nederlandse bezoekers na steden als Londen, Berlijn en Parijs op de achtste plaats als populaire stedentrip. Het merendeel van het Nederlands bezoek komt in de maanden mei, juli en augustus. Gemiddeld leeftijd van de Nederlandse toerist is 44 jaar en bezoekt de stad vanwege het plezierige karakter, de gastvrijheid en de veiligheid. 63% bezoekt Wenen als koppel.

transavia.com vliegt sinds de zomer van 2011 4 x per week tussen Rotterdam en Wenen. Austrian Airlines vliegt 4x per dag tussen Schiphol en Wenen. Ook kan met betaalbaar met de Oostenrijkse spoorwegen

Artikel links