Hermitage Amsterdam winnaars bouwwedstrijd met LEGO bekend

Bijschriften: © Yvonne Strijbos, White Lion’s Keep (rechts); © Familie Smolders, Riddertoernooi in het Novgorod-kremlin (boven); © Gonneke Prak, Story of a Friendly Dragon (onder)
Bijschriften: © Yvonne Strijbos, White Lion’s Keep (rechts); © Familie Smolders, Riddertoernooi in het Novgorod-kremlin (boven); © Gonneke Prak, Story of a Friendly Dragon (onder)

Aan de door de Hermitage uitgeschreven bouwwedstrijd met LEGO namen 72 mensen deel. Vandaag, 15 februari, maakt ze de winnaars bekend. De wedstrijd vindt plaats in het kader van de Hermitage-tentoonstelling Romanovs in de ban van de ridders.

Er zijn drie hoofdwinnaars.

Eerste prijs
Het imposante bouwwerk White Lion’s Keep – meer dan 65.000 steentjes – van Yvonne Strijbos krijgt de eerste prijs in de categorie machtige kastelen.
De familie Smolders (vader en zoon) komt op de eerste plek in de categorie ridderscènes met de historisch gefundeerde creatie Riddertoernooi in het Novgorod-kremlin.
De winnaar in de categorie fantasiefiguren is Gonneke Prak. Zij wint de eerste prijs met de sprookjesachtige creatie Story of a Friendly Dragon.
Deze bouwwerken krijgen, samen met de negen andere bekroonde creaties, binnenkort een ereplaats in de tentoonstelling, uitkijkend over de grote Ridderzaal. Te zien voor het grote publiek zodra het museum weer opengaat dit voorjaar.

Top 3
De jury koos per categorie een Top 3. Daarnaast kregen nog drie uitzonderlijke bouwwerken een eervolle vermelding. ‘De jury was diep onder de indruk van het niveau van de inzendingen. We moesten kiezen uit een sterk en divers aanbod, waarbij we ons gericht hebben op creaties die getuigen van originaliteit, creativiteit en verbeelding.
Daarnaast hebben we geoordeeld op ontwerp, techniek en relevantie voor het thema van de bouwwedstrijd en de riddertentoonstelling.’ Aldus Pieter Eckhardt, conservator van de Hermitage Amsterdam en juryvoorzitter.
De andere juryleden zijn Dirk Denoyelle (LEGO® Certified Professional), Jan Pennings en Lola Nouwens (winnaars van het RTL-programma LEGO MASTERS 2020), Lies Willers (tentoonstellingsontwerper) en Mylo Freeman (schrijver en illustrator). Bekijk het volledige juryrapport via hermitage.nl.

Te zien
De bekroonde werken worden dit voorjaar voor de pers onthuld en zijn vervolgens drie maanden lang voor het publiek te zien in het museum. De exacte openingsdatum is onder voorbehoud van de coronamaatregelen.

Romanovs in de ban van de ridders
De tentoonstelling vertelt over tsaren en ridders aan de hand van meer dan 250 objecten uit de Europese middeleeuwse kunstcollectie en het Arsenaal van de Hermitage St.-Petersburg. Voor het eerst zijn meerdere hoogtepunten uit deze collecties in Nederland te zien.
Ze brengen de middeleeuwen tot leven, met ridders en jonkvrouwen, hoofse liefde en toernooien. Én de romantische negentiende-eeuwse revival hiervan in Europa en aan het Russische hof. De indrukwekkende vormgeving is heroïsch en romantisch tegelijk, met als hoogtepunt een spectaculaire Ridderzaal met een toernooisetting waarin ridders te paard verwikkeld zijn in een steekspel. De tentoonstelling biedt een unieke reis door de tijd die, met medewerking van onder anderen Herman Pleij in de audiotour, kleur geeft aan wat vaak de Dark Ages wordt genoemd.


Artikel links