Het Cantonspark in Baarn telt maar liefst zeven Rijksmonumenten

Wintertuin Cantonspark
Wintertuin Cantonspark

De rijke planter August Jansen uit Nederlands Indië liet in 1914 het Cantonspark in Baarn aanleggen. De vreugde was van korte duur want vier jaar later overleed hij. Het Cantonspark kwam in handen van de Staat en werd als botanisch tuin onderdeel van de Universiteit Utrecht.

Cantonspark colonnade
Cantonspark colonnade

In 1987 verhuisde de Universiteit naar Utrecht en kreeg daar een eigen botanische tuin. Dat maakte het Cantonspark voor haar overbodig. De Gemeente kocht het voor 1 gulden op en maakte ervan een plaats van openbaar groen.

De Wintertuin (1914-1915)
Wintertuin Het Cantonspark is een Rijksmonument met daarin liefst zeven aparte Rijksmonumenten. De Wintertuin (1914-1915) vormt het hart van het park. Tot 1987 bloeiden hier banenbomen en koffiestruiken en verder allerlei tropische planten en heesters. Nu is het een horecagelegenheid waar je ook bijeenkomsten kunt boeken.

Colonnade (1750)
De architectuur van de colonnade gaat terug naar het oude Griekenland. Daar werd ze als hal vaak geplaatst voor een gebouw. Ook zag je ze langs de kant van de weg. In de tuinarchitectuur bekleden ze haar vaak met klimplanten.
De colonnade van het Cantonspark werd in 1750 gemaakte voor de buitenplaats Oud- Rozenburg in de Diemermeer. August Jansen kocht haar in 1915 en plaatste haar in het Cantonspark als open-thee prieel. Van hier keek je uit naar de Eem en de polders. De colonnade bestaat uit acht iconische zuilen. Hierop zie je in 1994 aangebrachte replica’s van 18e -eeuwse vazen.

Fontein (1750)
Ook de naast de colonnade gelegen fontein komt van de buitenplaats Oud- Rozenburg. De fontein stond eerder in de Wintertuin die tot 1987 een tropische kas was. De ongeveer twee meter hoge fontein heeft twee waterbakken en gebeeldhouwd water. Bovenop zie je twee lauwertakken en een ronde lauwerkrans.

Tennishuisje (1905)
Het tennishuisje werd in 1905 gebouwd als onderdeel van de tennisbaan. In het tennishuisje konden dames zich verkleden. In het witgeschilderde gedeelte zie je vrouwenfiguren. Het huisje is gebouwd in de stijl van het chalet zoals je deze in Zwitserland ziet.

Muur rond de Kweektuin
De dieper gelegen kweektuin is omringd door een oude van baksteen gemaakte muur. Aan de verhoogde noordzijde bevindt zich de poort met twee deuren. Aan de noordoostzijde is een trap van cement.

Brug (1920-1940)
Een betonnen brug loopt over de smalle beek van het Cantonspark. De brug dankt haar architectuurhistorisch waarde aan het materiaalgebruik (cement en beton) en de bouw van de ballustraden. Deze bestaat uit vierkante pijlers met daartussen een reeks van zuiltjes met dobbelsteenkapittelen.

Beeld Cupido (1750-1800)
Wat zou de wereld zijn zonder liefde? Pal voor de Wintertuin staat het beeld van de liefdesgod Cupido. Hij torst boven zijn hoofd een cameeschelp. Hij zit op een in een schelp gelegen dolfijn. Deze houdt zijn staart opgericht. De liefdesgod met een dolfijn is een eeuwenoud thema en wijst ook op een ontluikende liefde.

Cantonspark, de fontein
Cantonspark, de fontein

Cantonspark, de muur rond de kweektuin
Cantonspark, de muur rond de kweektuin

Cantonspark, beeld Cupido
Cantonspark, beeld Cupido

Catonspark, tennishuisje
Catonspark, tennishuisje

Cantonspark, oude brug
Cantonspark, oude brug

Artikel links