Het einde van de wereld in het Zuid-Franse Bugarach Deel4

Schoorvoetend hebben de jagers van het dorp hun schiettuigen tijdelijk moeten opbergen, na een laatste grote klopjacht vorige zondag met zes reeën en vijf everzwijnen als trofeeën. Volgens een flinke inboorling van 72 jaar was het wel even gevaarlijk omdat in hun jachtzone een yourt stond waarvan hij de bewoners vriendelijk en discreet vond, maar die bescherming nodig hadden. De gekte in en rond Bugarach doet hem wat denken aan het gelijkaardige delirium rond Rennes le Château in het begin van de jaren ’60, met een wilde schattenjacht naar het zogezegde verborgen fortuin van pastoor Saunière als gevolg. Maar toen bestond het Internet nog niet.

Van uw reporter in de Languedoc, maar op veilige afstand

Het kleine zaaltje in het gemeentehuis behoeft nu geen verwarming meer want het zit stampvol met journalisten, terwijl de burgemeester in het gedrang probeert kalm te blijven, zelfs als de ramen trillen van het motorengebulder van de regelmatig overvliegende Mirages.

De katholieke pastoor heeft zich ook even laten zien. Hij bedient een parochie van liefst 75 gemeenten met per jaar ongeveer 200 begrafenissen en slechts 60 dopen, een onweerlegbaar bewijs van de demografische achteruitgang in deze streek waar de industriële revolutie nooit is gepasseerd. Het departement van de Aude is één van de armste van Frankrijk.

De prefect hamert erop dat het preventieve veiligheidsdispositief opgezet is om ongelukken te voorkomen en de rust van de bewoners in de kernzone rond de berg te beschermen. Zo te zien is dat laatste echter duidelijk mislukt. Met wat verbeelding doen de wegen rond het dorp stilaan denken aan die van het legendarische Woodstock-festival met in hevige kleuren beschilderde camionetten en vrachtwagens, soms met alle comfort ingericht. Tot nu toe zijn dat er echter veel minder dan verwacht. In het dorp heeft de prefect zeven mobiele toiletten laten installeren, met zelfs één voor gehandicapte gebruikers. De dorpelingen durven nog amper hun neus laten zien, want als ze dat toch doen wordt die steevast verpletterd door de microfoons. Enkele mensen vinden dat minder erg en kunnen zich even een ster of eerder een janklaasen inHollywoodwanen. Er zijn nu bijna 250 journalisten neergestreken en dat is zowat het dubbel van de gestresseerde bevolking van de dorpskern. De catering brengt wel geld in de lege winterbeurzen. Een ondrinkbare koffie kost de journalisten 2,5 Euro.

Drie zones werden door de overheid afgebakend. De eerste, dat is de berg zelf waar niemand meer opmag, alhoewel er geschoeide klimgeiten door de mazen van het net glippen en s’ nachts in één van de ongeveer 50 grotten gaan slapen. De zone is immers te groot om hermetisch te kunnen afgrendelen.

De tweede geografisch gevoelige zone is een grote driehoek met drie filterpunten voor de wagens. Zonder speciaal paspoort op de voorruit moet men rechtsomkeer maken, maar menkanwel te voet verder indien men de auto ergenskanparkeren. De controlerende rijkswachters hebben opdracht gekregen om niet te intimideren en zijn nogal welwillend. De bereden rijkswacht poseert glimlachend.

De derde zone omvat ook enkele kleine steden zoals Limoux, Couiza, Quillan en Axat. Daarvan ligt Limoux het dichtst bijCarcassonne. Het stadje is de hoofdpost voor zwaar materiaal en helikopters die kunnen landen en opstijgen in het sportstadion. Het gymnasium Monte-Christo heeft de overheid gevorderd om te dienen als eerste opvangcentrum voor vluchtelingen of geredden. Dit alles blijft tot en met 23 december van kracht.

Voor Nederlanders of Belgen die een gestrand familielid zouden moeten komen helpen, zijn er Ryanair-vluchten van Eindhoven en vanCharleroinaarCarcassonne(Salvaza). Brussels Airlines heeft ook dagelijks vluchten van Zaventem opToulouse(Blagnac).

W.V.