Het Harzgebergte

Op zo’n zes uur rijden van ons land ligt het Harzgebergte. Een middelgebergte met prachtige bossen en geweldige uitzichten. Een gebied met een eeuwenoude cultuur en prachtige oude steden. Ook een gebied waar de wandelaars met vele kilometers uitgezette paden aan hun trekken komen.

De bekendste berg in de Harz is de bijna 1200 meter hoge Brocken en  de hoogste berg van Noord-Duitsland. Op mooie dagen telt de berg tienduizenden bezoekers. Tot 1989 maakte de berg deel uit van de voormalige DDR en was het gebied geheim militair gebied en verboden voor toeristen. Op 3 december 1989 werd de berg op vreedzame wijze door het volk in bezit genomen.

De Brocken is al eeuwenlang een berg omgeven met magie, in de Germaanse tijd werden de goden Wodan en Freya gezien als de goden die de winterdemonen verdreven om op die manier de lente te kunnen begroeten. Vanuit dat oude volksgeloof wordt ieder jaar de Walpurgisnacht gevierd van 30 april op 1 mei. In alle steden en dorpjes wordt die nacht uitbundig gevierd en zijn de huizen tot ver in mei versierd met zelfgemaakte duivels en heksen.

De beklimming van de berg is een must voor duizenden wandelaars, de beklimming is zeven kilometer lang dwars door bossen en langs het prachtige riviertje de Ilse, soms steil omhoog en dan weer dalend. De laatste kilometers is de klim zeer steil. De berg is berucht om zijn soms  slechte weer en vaak omgeven door  mist en nevel. De winter duurt er zes maanden en in mei ligt er vaak nog sneeuw op de berg.

Een toeristische trekpleister is het nostalgische spoor met de stoomlocomotief naar de top van de Brocken, dagelijks gaat de dampende locomotief naar boven met de vele passagiers die de beklimming van de berg liever overlaten aan de geoefende wandelaar en  op een comfortabele manier de top willen bereiken.

In vroeger eeuwen was de Brocken reeds geliefd, de bekende Duitse dichter Heinrich Heine maakte in 1824 zijn bekende reis naar de top van de berg. Al wandelend vanaf Göttingen langs het  kronkelende riviertje de Ilse werd hij geïnspireerd door de imposante schoonheid en schreef zijn beroemd geworden reisverslag ‘’Die Harzreise”.
De Heinrich Heineweg herinnert de hedendaagse toerist aan de beroemde tocht en veel wandelaars volgen zijn spoor vanaf het rustige dorpje Ilsenburg in het Ilsedal om in de voetsporen te treden van de beroemde wandelaar.

De Harz is bij uitstek een gebied voor rustzoekers die willen genieten van de vaak adembenemende schoonheid en van goed uitgezette wandelingen. Wandelingen met een vaak pittig stijgingspercentage, maar wandelingen die beloond worden met schitterende vergezichten.
Ook voor cultuurliefhebbers valt er veel te genieten in de Harz, eeuwenoude steden zijn er te vinden. Een must is een bezoek aan de meer dan duizend jaar oude voormalige keizerstad Goslar met zijn prachtige huizen, de reiziger waant zich in de middeleeuwen in het oude centrum. En andere stad die  een eeuwenoude rust uitstraalt is Wernigerode met het prachtige slot boven de stad.

Tekst en foto’s :  Peter de Haan

Scroll to Top