Het Mauritshuis viert zijn 200-jarig jubileum met bijzondere expositie

Het Mauritshuis aan de Hofvijver in Den Haag, foto Byjoni Israeli
Het Mauritshuis aan de Hofvijver in Den Haag, foto Byjoni Israeli

In 2022 is het precies twee eeuwen geleden dat het Mauritshuis zijn deuren opende voor het publiek. Het museum viert dit jubileum gedurende het hele jaar met bijzondere tentoonstellingen en evenementen. Op 16 februari trapten ze het jubileumjaar af met de opening van de tentoonstelling In Volle Bloei. Koning Willem-Alexander opende op 1 juni de expositie Flash/Back. Verder staat er nog meer op het programma.

Mauritshuis murals, Collin van der Sluijs, super inspiratie Melchior d'Hondecoeter
Mauritshuis murals, Collin van der Sluijs, super inspiratie Melchior d’Hondecoeter

Voor Flash/Back lieten fotografen zich inspireren door de collectie van het Mauritshuis en het gebouw. Ook op de collectie geënt zijn grote muurschilderingen op verschillende locaties in Den Haag. Verder lieten maar liefst 200 schrijvers zich inspireren. Dat leidde tot het boek Pennen over Penselen met 200 literaire pareltjes. Elk is gebaseerd op één kunstwerk in het Mauritshuis. Het jaar sluit af met een tentoonstelling van Hollandse meesters uit de 17de eeuw in samenwerking met The Frick Collection in New York.

Het onmogelijke boeket
Vanaf 8 februari 2021

De bloemenschilders deden grote moeite om álle bloemen uit één groeiseizoen in één vaas bijeen te brengen, oftewel ‘het onmogelijke boeket’. Vanaf de opening van In volle bloei wordt de voorgevel van het museum aangekleed met (duurzame) kunstbloemen, elke paar weken méér, totdat het pand schuilgaat achter het ‘onmogelijke boeket’, geïnspireerd op het schilderij Vaas met Bloemen van Jan Davidsz de Heem uit 1670. Op het voorplein komen daarnaast speciale bloembakken te staan. In deze bakken staan échte bloemen In volle bloei. Tom Postma Design in Amsterdam tekende voor het bloemrijke ontwerp.

Mauritshuis Art Battle
Periode maart-december 2022

Gedurende het jubileumjaar gaan kinderen uit de eerste en tweede klas van het voortgezet onderwijs (12-14 jaar) in Den Haag en de directe omgeving met elkaar ‘de strijd’ aan in de Mauritshuis Art Battle.
Tijdens een online rondleiding met een museumdocent door het eerste gigapixel-museum ter wereld maken de leerlingen kennis met de collectie. Aan het eind van de les krijgen de leerlingen een opdracht om zelf iets te maken, geïnspireerd op de schilderijen.
Iedere klas levert één kunstwerk in. Uit alle inzendingen worden zes winnaars gekozen door een jury bestaande uit museummedewerkers, kunstenaars en kunstzinnige jongeren.

Pennen over Penselen
Presentatie: 31 maart

Wat gebeurt er als twee kunstvormen, de literaire en de beeldende kunst, bij elkaar komen? Het Mauritshuis vroeg voor het 200-jarig jubileum 200 schrijvers zich te laten inspireren op de collectie van het museum.
De ‘crème de la crème’ van de huidige literaire gemeenschap, nationaal én internationaal, doet mee aan dit opmerkelijke boek. Eén schrijver, één kunstwerk uit het Mauritshuis, 200 woorden per bijdrage – nog nooit zaten zoveel auteurs bij elkaar in één publicatie. Enkele namen: Isabel Allende, Margaret Atwood, Nicci French, Arnon Grunberg, Nino Haratischwili, Murat Isik, Hilary Mantel, Cees Nooteboom, Connie Palmen, Sholeh Rezazadeh, Simon Schama, Donna Tartt, Tommy Wieringa, Adriaan van Dis.

Flash / Back
1 juni – 16 oktober

In de zomer draait alles om fotografie. Het Mauritshuis spiegelt zijn vaste collectie met hedendaagse fotografie van eigen bodem. Beroemde fotografen, maar ook nieuwe talenten in de wereld van de kunst- en documentairefotografie, zijn uitgenodigd zich te laten inspireren door de collectie van het Mauritshuis én het gebouw.
Door welke meesters raken ze in vervoering? Hoe interpreteren zij onze 17de -eeuwse kunst? Het resultaat -nieuwe foto’s van deze hedendaagse meesters- is te zien in de vaste collectie, direct naast de schilderijen van de oude meesters, in alle 16 zalen één. 
De fotografen: Sara Blokland, Morad Bouchakour, Anton Corbijn, Elspeth Diederix, Desirée Dolron, Rineke Dijkstra, Kadir van Lohuizen, Sanja Marušić, Vincent Mentzel, Erwin Olaf, Kevin Osepa, Ahmet Polat, Carla van de Puttelaar, Viviane Sassen, Dustin Thierry en Stephan Vanfleteren.

Mauritshuis Murals (Muâhtjes*)
Zomer 2022

Er is een bijzonder project waarmee het Mauritshuis het 200-jarig bestaan wil vieren sámen met de inwoners van de stad Den Haag. Het eerste outdoor Street Art museum! Op diverse locaties in Den Haag worden, in samenwerking met The Hague Street Art, immens grote muurschilderingen gecreëerd. Deze kunstwerken worden door verschillende Street Art kunstenaars gemaakt, bestaande uit gevestigde namen én aanstormend talent. De collectie van het Mauritshuis dient als inspiratiebron. Grote namen uit de Nederlandse Street Art scene geven hun bijdragen aan het project: onder meer Nina Valkhoff, Julien de Casabianca, het duo Super A en Collin van der Sluijs.

*Haags voor ‘muurtjes’

Hallo Vermeer!
9 juli – 28 augustus

Families met kinderen van 3 tot 11 jaar stappen in de wereld van de beroemde en mysterieuze Vermeer. In de zomer van 2019 maakten families al kennis met Rembrandt in de familie-doe-tentoonstelling Hallo Rembrandt! Nu kunnen kinderen in de voetsporen treden van een andere grote Hollandse meester-schilder: Johannes Vermeer. Kijkend en knutselend kom je alles over hem te weten. Welke verf gebruikte Vermeer in zijn schilderijen? Hoe speelde hij met licht? Diverse leuke activiteiten en creatieve workshops zorgen ervoor dat kinderen echt in de huid van deze beroemde 17de-eeuwse kunstenaar kunnen kruipen. En het mooie is: entree is gratis voor iedereen tot en met 18 jaar!

The Frick Collection in het Mauritshuis
29 september 2022 – 15 januari 2023

Het Jubileumjaar sluit af met een zeer bijzondere tentoonstelling: tien schilderijen uit de The Frick Collection in New York. Voor de eerste keer in zijn bestaan kan het Amerikaanse museum deze werken -bij zeer hoge uitzondering- uitlenen vanwege een verbouwing. De selectie schilderijen (behalve één) hebben Europa meer dan 100 jaar geleden verlaten, zijn sindsdien Amerika nooit meer uit geweest en zullen dus voor één keer in Europa te zien zijn. Eén van de grootste topstukken die te zien zijn is het alom bejubelde zelfportret van Rembrandt uit 1658. De schilder heeft zichzelf in zijn leven vele malen vereeuwigd maar dit zelfportret wordt door kenners als één van de allerbeste beoordeeld. De grondlegger van The Frick Collection was industrieel Henry Clay Frick (1849-1919). Hij bouwde ook het huis dat tegenwoordig het museum is.

Huis vol Verhalen
vanaf 5 januari

Een jubileum geeft aanleiding tot terugkijken, zeker met de rijke geschiedenis van het Mauritshuis. Het museum lanceert in januari een digitale tijdslijn met verschillende verhalen over de beroemde kunstcollectie én de mensen die de geschiedenis maakten, van huismeesters tot directeuren.
In woord en beeld zie je op de website met een frisse én open blik terug op twee eeuwen Mauritshuis: mauritshuis.nl/huisvolverhalen. Het publiek kan zelf ook bijzondere herinneringen aan en momenten in het museum delen: foto’s, video’s, gesproken herinneringen, brieven, dagboekfragmenten enz zijn allemaal welkom via verhalen@mauritshuis.nl.
Johannes Vermeer, Gezicht op Delft, c. 16601-661, Mauritshuis
Johannes Vermeer, Gezicht op Delft, c. 16601-661, Mauritshuis

Artikel links