Het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds presentatieconcert 2018

David van Kuiken bespeelt de marimba
David van Kuiken bespeelt de marimba

Het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds hield op 3 juni 2018 haar jaarlijkse presentatieconcert in de Philharmonie van Haarlem. Beschermheer van het NMF is prins Constantijn.

Constance Allianic bespeelt de tripple harp
Constance Allianic bespeelt de tripple harp

Het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds spreekt prins Constantijn om twee redenen aan. ‘’Het is een ongesubsidieerd particulier initiatief. En het streeft ernaar de beste instrumenten in handen te geven van jong talent.’’ Zo valt te lezen in een door Guido van Oorschot geschreven interview in de glossy NMF Magazine2018.

De beste instrumenten in handen van jong talent
Tijdens het presentatieconcert van Het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds genoot het publiek van drie bijzondere instrumenten.
● Een herstelde Steinway B-vleugel uit 1907; Mariana Izma speelde feilloos de pianotechnisch ingewikkelde muziek van S.Rachmaninof en M.Ravel. Hierna gaf pianotechnicus Frank Bonarius de aanwezigen een indrukwekkend kijkje in zijn herstelwerkzaamheden van deze Steinway;
● Een triple harp; (een harp met drie rijen snaren); melodieus en lieflijk bespeeld door Constance Allianic;
● Marimba met 5 octaven; gepassioneerd bespeeld door de talentvolle twintigjarige David van Kuiken.

Actie Triple Harp
Een extra donatie werd gevraagd voor de aanschaf van een Triple Harp en haar verdere ontwikkeling voor Gwyneth Wentink. Op verzoek van de wereldberoemde dirigent John Eliot Gardiner speelde ze in 2014 de triple harp in zijn English Baroque Soloist.
Daarmee was voor Gweneth de keuze gemaakt. ‘’Ik wil verder op de ingeslagen weg van de barokmuziek. Naast barok zie ik een grote uitdaging in andere contexten voor de triple harp. Het is een fantastisch rijk instrument met zijn drie snaren.

Slotoptreden met Jeroen van Veen
Aan het eind van deze bijzondere middag vond een slotoptreden plaats op de drie genoemde instrumenten. Om de verjaardag van haar zoontje te vieren was Mariana Izma inmiddels al naar huis. Jeroen van Veen nam daarom haar plaats waar.

Dankzij het NMF :
Dankzij het NMF werd o.a. gerealiseerd:
● Restauratie van de Steinway vleugel uit 1907;
● Meer dan 400 professionele musici en conservatoriumstudenten bespelen een hoogwaardig instrument om zich optimaal te ontwikkelen;
● Behoud en gebruik van een groot deel van tot ons cultureel erfgoed behorende instrumenten uit

Het NMF is volledig afhankelijk van donateurs.


De gerestaureerde Steinway uit 1907
De gerestaureerde Steinway uit 1907

Slotoptreden met Jeroen van Veen
Slotoptreden met Jeroen van Veen

Artikel links