Het Nationale Toneel brengt voorstelling over Pier Paolo Pasolini

Het Nationale Toneel brengt voorstelling over Pier Paolo Pasolini

_
  Uitgaan & Cultuur (214)

Een docudrama met tekst, beeld en geluid over de intrigerende Italiaanse cineast en schrijver Pier Paolo Pasolini. Franz Marijnen, die al vele jaren een fascinatie heeft voor deze controversiële alleskunner, maakt een indringend portret. Met een topcast van vaste NT acteurs Jeroen Spitzenberger, Betty Schuurman, Jaap Spijkers, Jochum ten Haaf en anderen.

Pier Paolo Pasolini (1922-1975) – in het Italië van nu meer dan ooit actueel
Pasolini was een van de 20e eeuwse grootheden van de Italiaanse cinema en literatuur. Hij schreef beeldschone gedichten en verhalen, maar zijn werk choqueerde ook en wekte de afkeur op van veel Italianen. Hoe het ook zij, zijn werk, leven en gedachten deden ertoe, baarden opzien. Zijn analyses van een verrotte Italiaanse maatschappij zijn meer dan ooit actueel.
Zijn eigen leven zat vol tegenstrijdigheden. Volgens velen was Pasolini een genie, maar evenzoveel anderen vonden hem een smeerlap. Zijn openlijke homoseksualiteit maakte hem weinig geliefd in de communistische partij waarvan hij lid was. Extreemrechts kon zijn bloed wel drinken. In de ‘loden’ jaren 70, waarin het terrorisme van rechts en van links Italië in haar greep houdt, wordt deze dappere man op brute wijze vermoord. De ware toedracht van de moord is nooit opgehelderd.

Regisseur Franz Marijnen
Franz Marijnen wil in Pier Paolo Pasolini – P.P.P. laten zien dat de grootsheid van deze man juist lag in al zijn tegenstrijdigheden en dat grote kunst altijd uit opposities, destructie en verwarring ontstaat. Eerder maakte Marijnen bij het Nationale Toneel de succesvolle voorstelling over de geniale pianist Glenn Gould.

Geplaatst door Vijftigplusser
26 maart 2010 11:02
151 keer bekeken.