Locatie waar de workshop Kaart, Kompas, GPS wordt gehouden.
De Reest is een grensrivier tussen Overijssel en Drenthe. Wandelen in de omgeving doet u dus in deze twee provincies die samen de zorg voor dit unieke gebied behartigen. De Reest brengt het water uit de venen rond Dedemsvaart kronkelend naar Meppel. De loop van de Reest kunt u als wandeling van 100km in 10 etappes volgen; Jo Muller maakte de route door dit bijzonder boerenland.
Eerst theorie over kaarten, coördinatenstelsels etc.
In het prachtige Reestdal, in de omgeving Balkbrug, Zuid-Wolde hebben On Track medewerkers een aantal wandelingen voor u uitgezet, die u een goed beeld geven van dit mystieke dal waarover veel verhalen verteld worden.
Ons kampeerseizoen is vroeg begonnen. Op 19 en 20 maart waren we de enige kampeerder op de SVR- camping Achter ’t Koeienpad. Ze hebben er ook een B&B, eenvoudig, heerlijk landelijk. De heer Herman van Arragon, de campingeigenaar is een wandelliefhebber. Hij heeft bijgedragen aan de “Knapzakroute Linde – Zuidwolde” in de omgeving. Hij organiseert zelf wandelingen in de omgeving en is er geboren en getogen.
De Knapzakroute Linde – Zuidwolde is nét uit. Het is de eerste Knapzakroute in het Reestdal. Een stukje Drenthe waar de meeste Drenten nog nooit geweest zijn. Een onbekende wereld links van de A28, als je van Hoogeveen naar Meppel rijdt. Ga binnenkort kijken en je bent verkocht. Akkertjes, heideveld, groenland, oude boerderijen hier en daar in het landschap, stille vijvers in het bos, glooiende zandpaden langs het beekdal en natuurlijk een kronkelende, glinsterende beek. Mooier kan Drenthe niet zijn!
Samen met Tineke Poortman, die de omgeving ook goed kent, organiseerde ik een actief weekend in deze streek. Op zaterdag een workshop Wandelnavigeren en op zondag een On Track- wandeling van 18km, Buurten in Oud-Avereest. De workshop was al meer dan een maand van te voren volgeboekt, daarom hebben we besloten 10 en 11 september 2011 weer zo’n weekend te organiseren.
Het is goed te merken dat een GPS voor wandelnavigatie aan een opmars bezig is. Steeds vaker zijn er een of meer te bespeuren in een wandelgroepje. Aangeschaft met het idee “nu gaat het verder vanzelf, de GPS loodst mij door de route”! Dat is ook wel zo, maar er komt bij het gebruik van een outdoor GPS toch wel wat meer kijken dan bij een GPS in de auto.
De benodigde basiskennis van kaartlezen ontbreekt veelal. De gebruiksaanwijzing van de outdoor GPS gaat niet verder dan de uitleg van de bediening van de knoppen of het touch-screen-menu.
Sinds kort is er een boekje verschenen waar je echt iets aan hebt, ook door On Track medewerkers geschreven, Foeke Jan Reitsma en Joost Verbeek; de Titel? GPS wijzer met tips en trucs om alles uit je outdoor- GPS te halen. De schrijvers maken waar wat ze beloven!.
Een revieuw? “Eindelijk een boek over outdoor GPS gebruik. En het doet nog wat het belooft ook. Ik heb lang lopen modderen met mijn GPS; maar sinds enkele dagen, met dit boek, kan ik er goed mee overweg. Nu heb ik ook zin om er verder in te duiken, bijvoorbeeld geocachen en routes van internet gebruiken. Dat staat er ook allemaal helder in. Geweldig” .
Op de workshop Kaart, Kompas, GPS kwamen deelnemers af met uiteenlopende populaire GPS- apparaten, meestal van het Garmin merk, de absolute marktleider. Ook was er een deelnemer met een voor motornavigatie bedoelde Zumo GPS. Iedereen had eigenlijk zijn eigen verwachting van de workshop en dat is tegelijkertijd het dilemma. Ik vind dat je enige basiskennis nodig hebt van een topografische kaart en coördinatenstelsels. Voor outdoor gebruik is de GPS bedoeld ter ondersteuning van het kaartlezen, niet ter vervanging. Als je al topografische kaarten in je GPS hebt laat het schermpje je er toch maar een verdraaid klein stukje van zien. Zoom je sterk uit dan mis je veel details en kun je de omgeving nauwelijks meer herkennen. Een digitale kaart op je PC scherm heeft veel meer waarde. Daarmee kun je een wandeling inplannen en je eigen route kiezen.
Veel Outdoor GPS’ers gebruiken de GPS in plaats van de kaart. Dat kan je als het er echt op aankomt wel in de problemen brengen. Neem altijd een topografische kaart als back up mee! Op een workshop besteed ik veel aandacht aan de relatie kaartinformatie en GPS informatie. Hoe vindt je de locatie waar je bent en die je GPS weergeeft terug op je kaart, en hoe voer je een bestemming op de kaart in je GPS in? Die vaardigheid in het veld met je GPS moet je jezelf in ieder geval eigen maken.
Na het theoretische deel van de workshop gingen we het fraaie Reestdal in om te oefenen in de praktijk. Het doet me plezier te constateren dat kompas gebruikers na enige oefening in eens door hebben hoe makkelijk het is en hoe handig het is om een kompas bij je te hebben. Bij de GPS’ers kon je merken dat er een wereld voor ze open ging. Leuk om de locatiecijfertjes die je GPS geeft terug te kunnen vinden op het routekaartje zodat je exact weet waar je bent. Een deelnemer had zoveel acacadabra op zijn GPS verzameld dat je door de bomen het bos niet meer zag. Ik stelde voor zijn GPS te resetten naar de fabrieksinstellingen en opnieuw de basisinstellingen aan te passen. Hij stemde daar in toe en ontdekte daarna dat hij toch wel een heel handig apparaat had aangeschaft.
Ik adviseer altijd om niet te veel informatie in je GPS in te laden. Beperk je tot de route die je wandelt zodat je waypoints, tracks en de juiste route snel kunt terug vinden. Verzamel bestanden op je PC en niet in je GPS.
On Track levert meer en meer kant en klare GPS bestanden bij de bijna 2000 routes die ze aanbieden. De kwaliteit vindt On Track belangrijk. Je kunt van de route altijd ook een topografische kaart uitprinten waar de route is ingetekend als track. Ook zijn de waypoints van de route er op aangegeven. Ja het is niet te vermijden dat je direct al verzeild raakt in GPS taal!
Ben je van plan een On Track route te wandelen, dan ga je dus op stap met een route beschrijving en een topografische kaart. De GPS kan je, als je de route hebt gedownload en in je GPS hebt geladen, echt ondersteunen. Een traditioneel hulpmiddel is een kompas. Ik neem er altijd een mee om wanneer dat nodig is te kijken of de wandelrichting die ik kies de juiste is zoals op de kaart weergegeven. Leer je zelf omgaan met een kompas door bij voorbeeld hiervoor een workshop te volgen. Twee keer per jaar organiseer ik voor de Wandelsite, de Wandelpool en On Track zo’n workshop.
Sommige wandelaars maken het wel heel erg bont met hun voorbereidingen. Zo kwam ik eens een wandelgroepje tegen in het Natuurcentrum Veluwe op de Ginkelse heide die een tweedaagse On Track wandeling, Veluwse Poort wandelden met alleen een routebeschrijving. Ze waren het spoor al vroeg helemaal bijster en als je op de route beschrijving de weg kwijt bent heb je niets meer om op terug te vallen. Er zit niets anders op dan opnieuw beginnen waar je het nog wel wist en dan maar hopen dat je dan wel de juiste weg vindt. Op mijn advies kochten ze een wandelkaart van het gebied in het natuurcentrum en ik heb de wandeling er voor ze ingetekend. Ze meldden later aan On Track dat ze de prachtige twee daagse route nu helemaal hadden weten te vinden. Moraal; vergeet dus nooit de kaartjes ook af te drukken en mee te nemen.
Wandelnavigeren leren is wellicht een inspanning, maar leuk om te doen. Heb je deze outdoor vaardigheden dan wordt wandelen weer genieten van de natuur en de omgeving en heb je het zelfvertrouwen dat verdwalen er niet meer bij is. Ga ook zo op pad.
GPS instructie in het veld.
Kompas en GPS helpt je bij het kaartlezen.
Over de Reest van Drenthe naar Overijssel.
Voorjaar in het Reestdal.
Het boerenlandschap.
Wandelen met een gids.