Het Rembrandthuis mini-documentaire over HIER. Zwart in Rembrandts tij

De veelbesproken tentoonstelling over zwarte mensen in zeventiende-eeuwse kunst moest na een week sluiten door de coronacrisis, maar is nu toch te bezoeken vanuit huis.

Gedurende slechts één week konden bezoekers een kijkje nemen in de tentoonstelling HIER. Zwart in Rembrandts tijd. Op vrijdag 6 maart 2020 opende de tentoonstelling in Museum Het Rembrandthuis, gepaard met een storm aan aandacht in binnen- en buitenlandse media.

Achter de schermen
Op vrijdag 13 maart moest het museum echter de deuren sluiten in navolging van het overheidsbeleid omtrent covid-19. Achter de schermen zijn we hard aan het werk om een verlenging van de tentoonstelling mogelijk te maken, zodra het museum weer geopend kan worden. Ondertussen hebben we een andere manier gevonden om bezoekers toch de kans te geven HIER. Zwart in Rembrandts tijd te zien – vanuit huis!

Mini-documentaire
Samen met filmmaker Milan Amzic hebben we een mini-documentaire gemaakt, waarin we de kijker een rondleiding door de tentoonstelling geven. Het bijzondere en belangrijke verhaal over herkenning en erkenning kan zo alsnog worden verteld.
Deze mini-documentaire is onderdeel van Rembrandt Thuis: het online aanbod video’s en activiteiten die we de komende weken regelmatig zullen aanvullen. Bekijk hieronder de mini-documentaire en lees verder voor meer informatie over de tentoonstelling en Rembrandt Thuis.


Over de tentoonstelling
HIER. Zwart in Rembrandts tijd laat zien dat er veel zwarte mensen zijn afgebeeld in de 17de-eeuwse Hollandse kunst, vooral tussen 1620 en 1660. En niet alleen als bediende van de witte elite, zoals je misschien zou verwachten. Zwarte mensen zijn in allerlei verschillende rollen te zien, en vaak naar het leven weergegeven. Niet als karikaturen of als stereotypen, maar heel levensecht en herkenbaar. Dat levert een scala aan portretten op van zeventiende-eeuwse zwarte mensen. Die hebben we hier, in Museum Het Rembrandthuis, bij elkaar gebracht, vanuit heel Europa.

Rembrandt Thuis
Bezoek Rembrandt nu vanaf de bank. Nu het museum tijdelijk gesloten is, delen we via onze website en sociale media verhalen uit het museum – over de kamers in Rembrandts oude huis, over onze etsencollectie, en over onze tentoonstelling HIER. Zwart in Rembrandts tijd. De nieuwe websitepagina Rembrandt Thuis zal regelmatig worden aangevuld met onder andere activiteiten voor je eigen thuisschool en tutorials van onze populaire demonstraties verfbereiding en etsen als Rembrandt. Op Instagram, Facebook en Twitter zijn we – net als vele musea wereldwijd – actief onder de hashtag #MuseumFromHome. Zo houden we elkaar gezelschap tijdens de quarantainetijd.Artikel links