Het mengsel gekookte lijnzaadolie/gomterpentijn wordt aangebracht op de plavuizen
We zaten al enige tijd met het probleem hoe we de prachtige oude rode plavuizen, in ons Franse huis, moesten behandelen. De plavuizen, tomettes genaamd, waren dof, vlekkerig en elke gemorste druppel werd direct opgezogen en kon nauwelijks nog worden verwijderd. Na een tijdje te hebben gezocht op internet had ik al wel een aardige lijst met middeltjes en de daarbij behorende behandelmethoden, echter welke van deze middeltjes was nu de beste?
Daarna het overtollige verwijderen met stro
Ondertussen waren we ook naarstig op zoek naar een goede verf die de Franse zon, regen en wind kon weerstaan. De vorige verf had het niet langer dan een jaar uitgehouden. Nu bleek er in de omgeving waar wij wonen in Nederland een schildersbedrijf te zijn gevestigd die verven vervaardigd op basis van lijnzaadolie. Het oude schilderwerk in ons Franse huis is ook met lijnzaadolieverf gedaan en ziet er na ruim negentig jaar nog steeds erg goed uitziet en daarom stapte ik maar eens naar deze Kees Rolsma (www.natuurverf.nl en www.rolsmapaint.com )
Een man met een passie voor verf uit vervlogen tijden. De ouderwetse lijnzaadolieverf is vanwege de uitmuntende resultaten weer helemaal terug van weggeweest. Ook wij zijn zeer onder de indruk van deze verf. Dit voorjaar hebben we de luiken in de grondverf gezet en het ziet er tot nu toe veel belovend uit! Daar waar de andere verf ging barsten bij het uitzetten en krimpen van het hout, door de extreme weerinvloeden, vertoont deze grond nog geen scheurtjes of andere onregelmatigheden. Dit komt door de elasticiteit van de verf op lijnzaadoliebasis.
Bij de vraag of hij ook een oplossing wist voor ons probleempje met de tomettes gaf Kees Rolsma een klinkklaar antwoord; gekookte lijnzaadolie met echte gomterpentijn. Wij vertrokken wij met de benodigde blikken in onze bagage.
Nadat de keuken zover klaar was dat de tomettes konden worden behandeld hebben we de tegels eerst zeer goed schoongemaakt met St.Marc (poedervorm) en daar waar het nodig was met een staal- of schuurspons afgeboend. Daarna goed gedweild met schoon water om alle zeepresten te verwijderen. De gekookte lijnzaadolie gemengd met de gomterpentijn, verhouding 1:1. Daarna met een kwast een deel van de tegels ingestreken. Op de meest schrale plekken zag je de vloeistof direct verdwijnen. Na ongeveer een kwartier hebben we met stro alles goed ingewreven en het overtollige mengsel verwijderd. Dit alles herhaalden we totdat alle tegels goed waren behandeld. Bij ons bleken er echter nog vele schrale plekken te zitten zodat we deze behandeling een tweede keer en zelfs nog een derde keer moest herhalen. Daarna hebben we alles goed laten drogen. En het resultaat is werkelijk wonderbaarlijk!! De kleuren zijn helemaal opgefrist en ook is alles nu waterafstotend. Ik kan het nu rustig dweilen zonder dat de dweil zich vastzuigt aan de plavuizen!
De plavuizen (tomettes) voor de behandeling
Het verbluffende resultaat na de behandeling!