Historisch Feest Scheveningen trok ruim 10.000 bezoekers wat nog meer

Figuranten in historische kledij maken het historisch tafereel compleet. Bezoekers wanen zich terug in de tijd op het strand van Scheveningen. Foto: Anne Reitsma
Figuranten in historische kledij maken het historisch tafereel compleet. Bezoekers wanen zich terug in de tijd op het strand van Scheveningen. Foto: Anne Reitsma

Ruim tienduizend bezoekers kwamen zaterdag 12 mei naar Scheveningen voor het spectaculaire Historisch Feest aan Zee. Daarmee vierde de Haagse badplaats op nostalgische wijze haar tweehonde•rdste verjaardag.

 Replica zeilwagen gepresenteerd aan het grote publiek. Studenten van ROC Mondriaan en vrijwilligers van Stichting Behoud Schevenings Erfgoed werkten een jaar aan het project. Foto: Anne Reistma.
Replica zeilwagen gepresenteerd aan het grote publiek. Studenten van ROC Mondriaan en vrijwilligers van Stichting Behoud Schevenings Erfgoed werkten een jaar aan het project. Foto: Anne Reistma.

Ruim tweehonderd figuranten uit Scheveningen en omgeving flaneerden op het strand in historische kostuums. Ook speelden ze klassieke taferelen na. Hoogtepunt was de officiële presentatie van de replica van de Zeilwagen van Simon Stevin uit 1602. Verder lanceerde Feest aan Zee een nieuwe cultuurhistorische fietsroute. Muzee Scheveningen opende de tentoonstelling In touw.

Topstuk Zeilwagen
Topstuk was de zeilwagen van Simon Stevin uit 1602. Hiermee zeilde hij met een vaart van 40 km/uur over het strand. Deze zeilwagen is de komende weken regelmatig te zien in Scheveningen. Onder meer bij:
• de zeiltopsportevenementen Volvo Ocean Race;
• WK Zeezeilen.
Daarna krijgt de replica een plek in de collectie van Muzee. Bij Louwman Museum is ook een schaalmodel van de zeilwagen te bewonderen.

Expositie ‘In touw voor de toerist’ (t/m 9 september)
De badvrouw, de ezeltjesdrijver, de schelpenvisser en de haringventer. In deze tentoonstelling staan de verhalen van de gewone man en vrouw centraal die op het strand hun brood verdienden aan badgasten en bezoekers.

Expositie ‘200 jaar badmode’ (t/m 31 mei)
Sinds 1 mei is de reizende tentoonstelling ‘BadExpo’ te bezoeken op De Pier en staat de nostalgie letterlijk in de etalage. In acht replica badhuisjes is 200 jaar badmode te bewonderen. Studenten van ROC Mondriaan werkten mee zowel bij de bouw als replica modecollectie.

Fietsroute: Van stad naar strand langs cultuurhistorische parels
Feest aan Zee legt de verbinding tussen stad en strand nog sterker door de creatie van meerdere fietsroutes. In totaal komen er drie routes. De cultuurhistorische route is op 12 mei gelanceerd. Het gratis pocketboekje is vanaf nu verkrijgbaar op tientallen locaties in de stad (o.a. VVV, hotels, musea) en online.

Meer historie bij Feest aan Zee
• Liefdeskuren, theatrale audiowandeling en liefdesverhaal over de componist Felix Mendelssohn Bartholdy die in 1836 ging kuren aan de Scheveningse zee. Vanaf 7 juni;
• Zomerse familietentoonstelling ‘Groeten uit Scheveningen’, vanaf 30 juni in Haags Historisch Museum;
• Modeshow in Grand Hotel Amrâth Kurhaus geïnspireerd op historische badmode door studenten ROC Mondriaan, modevakschool, 4 juli;
• Vissersopera ‘Scheveningse Kuren’, meeslepende voorstellingen over de geschiedenis van de badplaats. 6 t/m 12 september

Feest aan Zee, 200 jaar badplaats Den Haag ~ Scheveningen
In 1818 bouwde Jacobus Pronk het eerste badhuis op Scheveningen. Dit jaar biedt Den Haag haar inwoners en bezoekers een zee aan festiviteiten. De badplaats staat in de spotlights en de hele stad feest mee met festivals, exposities en voorstellingen.

Artikel links