Hoe houd je het hoofd koel tijdens de hittegolf ANBO geeft tips

Vanaf woensdag kan de temperatuur oplopen tot 30 graden. Het is – zeker voor oudere mensen – belangrijk om maatregelen te nemen om overlast bij hitte te voorkomen of beperken. ANBO geeft tips, met specifieke aandacht voor het coronavirus. Want mag de airco of ventilator nu wel of niet aan?

Mensen kunnen het ongemak van hitte beperken door het volgende te doen:

Voldoende drinken:
Het is belangrijk om voldoende te drinken, ook als mensen geen dorst hebben. Ongemerkt verlies je veel vocht door transpiratie. Matig het gebruik van alcohol.
Tip: Heb altijd een flesje water bij de hand.

U-zelf koel houden:
Dunne kleding dragen, in de schaduw blijven en lichamelijke inspanning in de middag beperken (tussen 12 en 16 uur).
Tip: Maak gebruik van de koelere ochtend en avond voor uw boodschappen of wandeling. Neem een (voeten)bad of douche. Zoek verkoeling onder een boom of bij water en slaap niet onder een te warme deken.

Woning koel houden:
Door een zonwering, ventilator of airconditioning kan de woning koel worden gehouden. Zorg voor continue ventilatie door ventilatieroosters open te houden of ramen op een kier te zetten.
Tip: Open ramen en/of deuren op tijdstippen dat het buiten koeler is, zoals ‘s avonds, ‘s nachts en ‘s ochtends.

Zorg voor elkaar:
Let bij warm weer extra op mensen in uw omgeving die misschien uw hulp kunnen gebruiken.
Tip: Steek – waar nodig – een helpende hand toe.

Hitte en coronavirus, hoe zit het?
We kunnen ons voorstellen dat mensen vragen hebben over het coronavirus in relatie tot de hitte: over de lichaamstemperatuur en het ventileren van de woning zonder het coronavirus te verspreiden. Daarom hierbij meer informatie.

Een hoge lichaamstemperatuur tijdens hitte: koorts of oververhitting?
Eén van de symptomen van COVID-19 is koorts. Maar als het heet is kan een verhoogde lichaamstemperatuur ook komen door oververhitting. Om te achterhalen of iemand oververhit is of koorts heeft, is het goed om 30 minuten in een koele ruimte te rusten.

  • Als de lichaamstemperatuur dan daalt, is er mogelijk sprake (geweest) van oververhitting. Doe rustig aan en blijf voldoende drinken.
  • Als de lichaamstemperatuur na 30 minuten nog steeds (even) hoog is, kan het koorts zijn.

Mensen met klachten kunt zich laten testen op het coronavirus. Kijk voor meer informatie op de site van de Rijksoverheid.

Kan ik gebruik maken van airconditioning?
Ja. Op basis van de huidige inzichten zijn aanpassingen van ventilatiesystemen en airconditioners niet nodig om de verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan. Een airco kan dus gewoon worden gebruikt om het huis te koelen. Bij gebruik in gemeenschappelijke ruimten kunnen de geldende richtlijnen en onderhoudsinstructies worden gevolgd.

Kan ik een ventilator gebruiken?
Voor persoonlijk gebruik in de thuis/gezinssituatie kan een ventilator worden gebruikt om een verkoelende luchtstroom te creëren. Een bevroren waterflesje voor de ventilator zorgt voor nog meer koelte.

Het is nog niet duidelijk of het gebruik van een ventilator in een gemeenschappelijke ruimte zorgt voor een grotere kans op besmetting. Uit voorzorg wordt daarom geadviseerd om geen ventilatoren te gebruiken in gemeenschappelijke ruimten. Er kan wel gebruik worden gemaakt van natuurlijk ventilatie en/of goed onderhouden airconditioning.

Vragen?
Met vragen over gezondheid of het gebruik van medicijnen tijdens hitte kunnen mensen overleggen met hun huisarts of de apotheek. Of contact opnemen met de GGD.

Artikel links