Hoe kook je perfecte niet kleverige losse rijst zonder rijstkoker

Er is een trucje waardoor je de perfecte rijst in een pan kookt. Start met een pan met dikke bodem en zorg dat je een keukenweegschaal bij de hand hebt. Het is supersimpel maar je moet al je ingredienten wel even afwegen.


Hoe de meeste mensen rijst koken
Ik moet eerlijk bekennen dat ik vroeger ook op deze manier mijn rijst kookte. Je doet rijst in een pan met veel water, brengt dit aan de kook en als de rijst goed is giet je dit af in een vergiet. Dit resulteert meestal in een dikke kleffe klomp rijst.

Zo krijg je mooie losse rijst
Aan rijst kleeft enorm veel extra zetmeel. Dit is de oorzaak van het kleffe eindresultaat. Stap 1 is dan ook om de rijst in de pan te doen en deze drie keer met koud water te reinigen. Dit doe je door je vingers voorzichtig door de rijst te bewegen. Je ziet de eerste twee keer dat het vocht melkwit van het overtollige zetmeel wordt. Na de derde keer extra goed uit laten lekken.

1 staat tot 1.5 rijst tot water
Voor twee personen gebruiken we 250 gram rijst. De rijst zit al in de pan, nu voegen we koud water toe. Voor 250 gram rijst gebruiken we 375 gram water. Heb je geen keukenweegschaal? Doe dan de rijst in de pan en zorg dat deze op de bodem verspreid is. Voeg vervolgens koud water toe totdat dit ongeveer 1 vingerkootje boven de rijst staat. (meten is beter!)

Rijst moet gestoomd en niet gekookt worden
Rijst in een rijstkoker is beter omdat dit wordt gestoomd. Hetzelfde doen wij nu met de pan. Zet deze op hoog vuur, met een deksel erop. Als het water kookt zet je de kookplaat terug naar stand 3 of 4 (als deze tot 9 gaat, laag vuur dus)

Tijdens dit volledige proces blijf je van het deksel af omdat anders stoom ontsnapt en het de bedoeling is dat de rijst stoomt. Na 15 minuten verwijder je het deksel deksel en heb je de perfecte rijst klaargemaat.

* zorg dat je goede rijst gebruikt. Dus geen snelkookrijst maar pak bijvoorbeeld bij de supermarkt een 2kg zak Surinaamse rijst. Je bespaart geld, het is lekkerder en een stuk gezonder. En met deze manier van bereiden duurt het net zolang voordat je de perfecte rijst kunt serveren.