Hoe koud en sneeuwrijk ook, uitzonderlijk is dit aprilweer niet

Foto: Pixabay CC
Foto: Pixabay CC

Maxima van amper 5 graden en veel (natte) sneeuwbuien. Het is een groot verschil met het warme, zonnige lenteweer van vorige week. Maar van uitzonderlijk koude omstandigheden is geen sprake.

Kouderecords niet gebroken deze week
Kouderecords worden deze week niet gebroken en hoewel sneeuw in april door de opwarming van het klimaat steeds zeldzamer wordt is het niet uitzonderlijk. Vorst komt gemiddeld op vier dagen in april voor en sneeuw zien we eens in de drie jaar.

Gevoelsmatig
Gevoelsmatig is het huidige weer wel bijzonder. Dit komt doordat april de afgelopen jaren vaak zonnig en relatief warm verliep en natuurlijk doordat het vorig week al recordwarm lenteweer is geweest.

Van bijna strenge vorst tot tropisch warm
De hoogste temperatuur ooit gemeten in april in Nederland is 32,2 graden (21 april 1968 in Gemert en Venlo). In De Bilt werd het op 15 april 2007 recordwarm met 28,9 graden. Recordkoud was het in De Bilt op 12 april 1986 met een minimumtemperatuur van -6,6 graden. Deelen is recordhouder over alle stations met -9,4 graden.

Op 5 april 1911 bleef het kwik in De Bilt steken op 1,7 graden. Dit is de koudste aprildag ooit gemeten in De Bilt. In Maastricht (-0,5 graden) en Den Helder (-0,4 graden) was zelfs sprake van een ijsdag met maxima onder het vriespunt. In dit perspectief vallen maxima van 5 graden boven het vriespunt nog wel mee.

Een dik pak sneeuw
In 1970 viel op maar liefst acht dagen sneeuw in De Bilt en op 6 april van dat jaar sneeuwde het in het noordoosten 15 uur. In Eelde (Drenthe) ontstond een sneeuwdek van 5 cm. Op 11 april 1978 viel op veel plaatsen meer dan 10 cm sneeuw en in het Zeeuwse Renesse zelfs 20 cm!

Dat is nog maar een greep uit het aantal dagen dat Nederland in april wit kleurde. Op nog veel meer dagen viel natte sneeuw die niet bleef liggen. Tegenwoordig zien we gemiddeld eens in de drie jaar sneeuwvlokken in april. Vroeger was dat vrijwel elk jaar.

Dit is een expertquote van Johnny Willemsen in het kader van ANP Expert Support. Johnny Willemsen is meteoroloog bij Weeronline.
Aanleiding: Ook dinsdag winterse buien met hagel en sneeuw | ANP