Hoe regel ik mijn erfenis

Hoe regel je je erfenis en wat kost dat? Heb je een testament nodig? En wat is een zogeheten codicil?

Op het moment dat je overlijdt, geldt het wettelijk erfrecht. Je kunt echter ook samen met de notaris een testament opstellen. Bijvoorbeeld als je af wilt wijken van het wettelijk erfrecht omdat je ongehuwd en zonder geregistreerd partnerschap samenwoont. In een codicil kun je regelen hoe je uitvaart eruit komt te zien en wie bijvoorbeeld je sieraden krijgt.

Het testament
In een testament kun je tot in details regelen wat er na je overlijden met je bezittingen moet gebeuren. Als je niet getrouwd bent en ook geen geregistreerd partnerschap hebt, maar wel samenwoont, kun je met een testament regelen dat je partner toch van je erft. Ook kun je je kinderen uit een vorig huwelijk erin vermelden en bijvoorbeeld de kinderen van je broer of zus. De notaris heeft een geheimhoudingsplicht en het testament wordt dan ook pas bekendgemaakt na je overlijden.

Het codicil
In een codicil kun je je uitvaart beschrijven en een beperkt aantal persoonlijke goederen verdelen, zoals meubels, sieraden en kleding. Het via naamstickers verdelen van de inboedel is niet rechtsgeldig. Een testament heb je nodig om kostbare goederen, geld of onroerende zaken aan iemand na te laten.

Een codicil moet met de hand geschreven zijn, voorzien zijn van een datum en ondertekend zijn door de opsteller zelf. Alleen het origineel is rechtsgeldig. Het is belangrijk een codicil zo helder mogelijk op te stellen om te voorkomen dat er verwarring onder de nabestaanden ontstaat. Bewaar een codicil bij andere belangrijke papieren en stuur, als je ook een testament hebt, een kopie ervan naar de notaris.

Voorbeeld codicil
http://www.actornotarissen.nl/fileadmin/actorgroep/documenten/Voorbeeld_codicil.pdf

Tarieven testament
De notaristarieven zijn vrij en iedere notaris bepaalt zijn eigen tarieven. Via internet kun je de standaardtarieven van diverse notarissen vergelijken. Uiteraard is een goed advies erg belangrijk en is het aan te raden niet alleen op de prijs te letten. Mogelijk hebben vrienden en kennissen een goede tip. Ook kun je vaak vrijblijvend een kennismakingsgesprek bij notarissen aanvragen.