Hoeveel zout mag ik op een dag consumeren

De Nierstichting lanceerde donderdag 10 maart zoutmeter.com. Er is grote behoefte aan meer inzicht in het eigen zoutgebruik: meer dan 160.000 keer is de zoutmeter al ingevuld. Nederlanders krijgen per dag gemiddeld negen gram zout binnen, maar zes gram is de maximale hoeveelheid aanbevolen door de Gezondheidsraad.


Op basis van enkele vragen laat de Zoutmeter zien hoeveel zout je eet en hoe je dat kunt verminderen. De Zoutmeter geeft je de ongezouten waarheid, tips om zout te minderen en biedt een receptenboekje met zoutarme gerechten.

Te veel zout eten verhoogt je bloeddruk en daarmee het risico op hart- en vaatziekten. En het kan nierschade veroorzaken of verergeren. Mensen met een (verhoogd risico op) nierschade zijn extra gevoelig, zoals mensen met diabetes en hoge bloeddruk. De meeste Nederlanders weten wel dat te veel zout schadelijk is. Slechts 1 op de 5 dénkt meer te eten dan de maximaal aanbevolen hoeveelheid van 6 gram per dag. Maar de ongezouten waarheid is dat 85% van de Nederlanders te veel zout eet! Vrouwen eten gemiddeld 7,5 gram per dag, mannen zelfs bijna 10 gram. Gemiddeld eten we één kilo zout per jaar te veel.

Alles over zout is te vinden op de website van de Nierstichting.