Hollandse meesterwerken thema jubilerend t Veluws Zandsculpturenfestij

't Veluws Zandsculpturenfestijn Garderen
‘t Veluws Zandsculpturenfestijn Garderen

Bij de Beeldentuin in Garderen vindt van 13 april tot en met 27 oktober 2018 voor de tiende keer het bijzondere evenement ’t Veluws Zandsculpturenfestijn plaats. Het thema is ‘Hollandse Meesters’.

't Veluws Zandsculpturenfestijn Garderen
‘t Veluws Zandsculpturenfestijn Garderen

‘t Veluws Zandsculpturenfestijn 2018 toont indrukwkkende zandcsulpturen gemaakt naar bekende meesterwerken van Hollandse kunstenaars.

Werken van meesterschilders
Werken van Rembrandt van Rijn, Johannes Vermeer, Jan Steen en Frans Hals komen op ’t Veluws Zandsculpturenfestijn tot leven.
Al lopende langs de zandcreaties voel je jezelf opgenomen in een schilderij uit de Gouden Eeuw of andere tijd.
Het Melkmeisje van Vermeer en de zeehelden en hun zeeslagen naar aanleiding van het schilderij van Ferdinand Bol. Ook ontdek je het leven van vier eeuwen geleden.
Ook biedt t’Veluwse zansculpturenfestijn 2018 een kijkje in huiskamers en kroegen uit die tijd. Deze verwijzen op een komische manier naar de Nederlandse schilder Jan Steen. Want… wie kent niet de uitdrukking ‘het huishouden van Jan Steen’?


Kom de Nachtwacht bekijken!
Uiteraard mag de Nachtwacht, het meesterwerk van Rembrandt van Rijn en hét pronkstuk van Nederland, dit jaar niet ontbreken op ’t Veluws Zandsculpturenfestijn.
Daarom hebben de kunstenaars het schilderij van zand en in 3D nagemaakt. Wil je het gaan vergelijken met het echte schilderij? Geen probleem! Naast heel veel zandsculpturen vind je op terrein van ’t Veluws Zandsculpturenfestijn ook een heuse expositieruimte waarin je je waant in het Rijksmuseum.
Hier hangt ook de Nachtwacht op ware grootte (maar liefst 4,37 meter bij 3,63 meter). Ook andere schilderijen van Hollandse Meesters uit de 17e eeuw, die je normaal gesproken alleen in het Rijksmuseum, het Frans Hals Museum of het Mauritshuis kunt bewonderen, zijn te zien in de expositieruimte. Kunstschilder Jacob Tuijn uit Emmen heeft alle schilderijen tot in detail nageschilderd.

Sfeervol verlicht

Naast verschillende binnen- en buitenruimtes, waar je in totaal meer dan 100 zandbeelden kunt bewonderen, is er deze jubileumeditie vanwege de vele ‘oohs’ en ‘aahs’ in de reacties van de bezoekers van vorig jaar opnieuw een ruimte (nog mooier en uitgebreider) waar je zo de nacht inloopt.
Via een speciale route wandel je langs prachtig verlichte zandsculpturen in een verduisterde ruimte. Zie de mooiste gebouwen, allen natuurlijk geïnspireerd op de schilderijen van de Hollandse Meesters zoals het ‘Gezicht op Delft’ van Johannes Vermeer.
Achter ramen zie je lichtjes branden en torens zijn prachtig uitgelicht. Weet je even niet welk gebouw er wordt uitgebeeld? Geen probleem, want bij ieder kunstwerk staat een duidelijke uitleg.
Ook kun je onderweg nog even gaan zitten en kijken naar de film ‘the making of’. Want… hoe komt een zandsculptuur nu eigenlijk tot stand? Verder is het complete park fraai aangekleed met decoratiemateriaal, bloemen en prachtige muurschilderingen.


Tegelspreuken

Wie kent ze niet, de spreuken die op de Delfsblauwe tegeltjes staan afgebeeld. Soms grappig, gewaagd of met een kern van waarheid. In het overdekte deel van het ’t Veluws Zandsculpturenfestijn zijn circa 40 zandsculpturen te bewonderen die verschillende tegelspreuken uitbeelden.
De uitdagende opdracht: pak bij binnenkomst een lijstje met daarop verschillende tegelspreuken en raad welke spreuk bij welk zandsculptuur hoort. Wie ze allemaal goed heeft, maakt kans op leuke prijzen.
Een artistieke en geheel in stijl aangelegde monorail geeft jong en oud een schitterend uitzicht over de zandsculpturen en andere kunstuitingen. Zo zie je nog meer details en zie je hoe bijzonder alle werken samen zijn.
Brasserie de Rozentuin
Je hoeft je bij ’t Veluws Zandsculpturenfestijn in ieder geval geen moment te vervelen, want naast het bekijken van de zandsculpturen is het ook mogelijk om op één van de terrassen een hapje en drankje te nuttigen, zijn er winkeltjes en kun je buiten in de Beeldentuin (3000 m²) op je gemak de mooiste tuindecoraties en tuinbeelden bekijken. En… vanaf het terrein loop je zo de Veluwse bossen in voor heerlijke wandeling.

Prijs & openingstijden

t Veluws Zandsculpturenfestijn met een binnen- en buitenterrein vindt van 13 april tot en met 27 oktober 2018 plaats in de Beeldentuin in Garderen. Het is maandag t/m vrijdag geopend van 10.00 tot 17.30 uur. Zaterdag is het geopend van 10.00 tot 17.00 uur (zondag is het gesloten). De toegangsprijzen bedragen:

– 0 t/m 5 jaar: gratis

– 6 t/m 12 jaar: € 4,50

– 13 jaar en ouder: € 9,50

Meer informatie over ’t Veluws Zandsculpturenfestijn is te vinden op

't Veluws Zandsculpturenfestijn Garderen
‘t Veluws Zandsculpturenfestijn Garderen

Artikel links