Hoover Dam Grens tussen Nevada en Arizona

Magazine  »  Vakantie & reizen (288 artikelen)  »  Vakantie & reizen (245 artikelen)

48 kilometer ten zuidoosten van Las Vegas ligt de Hoover Dam. Dit monumentale bouwwerk wat de Colarado River bedwingt is vernoemd naar Herbert Hoover, toemalig minister van Handel en later President van de Verenigde Staten. De Bouw begon in 1930 en duurde tot en met 1936. Het stuwmeer wat achter de dam is ontstaan heet Lake Mead.

Geschiedenis
Constructietunnels werden in die tijd nog niet gekoeld. Hierdoor kwamen er ruim 100 bouwvakkers tijdens de bouwperiode om het leven. Bouwvakkers werden door zogenaamde ijskistploegen gekoeld. Als er iemand dreigde te oververhitten rende er een ice box man naarbinnen en werd de persoon in kwestie met natte doeken en ijs gekoeld. Helaas kwam deze service vaak te laat met de dood tot gevolg. 

Bouwers en hun gezinnen leefden in smerige tentenkampen waarvan Ragtown de bekenste is. Het was de bedoeling om een deze mensen een goed onderkomen in het nog te bouwen Boulder City te geven. Maar eigenaar Frank Crowe was bang dat het verlies aan capaciteit door de bouw hiervan de deadlines van de Dam in gevaar zouden brengen. Op 8 augustus 1931 resulteerde dit in een grote staking Six Companies reageerde hardhandig en het mensen gingen weer aan het werk. Om de aanhoudende onvrede de kop in te drukken werd besloten om de bouw van Boulder City te versnellen. 

De generatoren van de Hoover Dam leveren al vanaf oktober 1936 stroom aan Los Angeles. De dam is zo groot dat het vanuit de ruimte is te zien.

Grotere kaart weergeven