•
Gezondheid > Gezondheid
(563 artikelen)
AMSTERDAM – De tijd waarop je wordt blootgesteld aan zonlicht kan de kans op huidkanker flink beinvloeden, zelfs als de sterkte van die straling gelijk is. Biologen van de universiteit van North Carolina concluderen dat op basis van een studie uitgevoerd met muizen.
Zonlicht is de belangrijkste veroorzaker van huidkanker, omdat het hoogenergetische UV-straling bevat. De energie uit deze straling beschadigt het DNA in de cellen, die daardoor kunnen transformeren tot zich ongebreideld delende kankercellen.
Reparatie
Het lichaam beschikt over een reparatiesysteem dat de aangerichte schade in het DNA kan herstellen. De biologen ontdekten dat dit systeem niet de hele dag op volle toeren draait. De aanwezigheid van een voor dit systeem cruciaal eiwit kent in de loop van een etmaal pieken en dalen.
Muizen
De onderzoekers stelden kale laboratoriummuizen bloot aan UV-licht. De ene helft van de muizen kreeg de UV-dosis rond vier uur ’s morgens, de andere helft rond vier uur ‘s middags. De ‘s nachts blootgestelde muizen ontwikkelden vijf keer meer kanker dan de ’s middags blootgestelde dieren. ‘s Middags bleek het cruciale eiwit, XPA, in hogere concentraties aanwezig in de huidcellen.
Dagdieren
Omdat muizen nachtdieren zijn en mensen dagdieren, verwachten de onderzoekers bij de mens een vergelijkbaar, maar ander ritme. Ze denken dat ons reparatiesysteem in de ochtend het best werkt en in de middag het slechtst.
Zonuren
Omdat in het begin van de middag de UV-straling ook nog eens het meest intens, is het des te wenselijker om de zonuren te beperken tot de morgen. Ook de zonnebank zou ‘s ochtends minder ongezond zijn. Om dit te bevestigen gaan de onderzoekers hun studie nu herhalen met menselijke zonaanbidders.
Dit artikel is tot stand gekomen i.s.m. GezondheidsNet. Op www.gezondheidsnet.nl vindt u meer informatie over dit onderwerp.