Huisdieren en vuurwerk

Huisdieren en vuurwerk
Huisdieren en vuurwerk

Oud en Nieuw komt er weer aan en wordt traditiegetrouw met veel geknal ingeluid. Door het gebruik van illegaal vuurwerk hebben we er tegenwoordig helaas al voor de kerst mee te maken.Vanzelfsprekend veroorzaakt vuurwerk vaak angst bij honden en katten. Hierna worden enkele adviezen gegeven om te voorkomen dat er problemen optreden.

Huisdieren doen op jonge leeftijd natuurlijk niet of nauwelijks ervaring op met harde geluiden en zullen dat dan ook op oudere leeftijd als bedreigend ervaren. Vanzelfsprekend vertonen dieren die van nature al zenuwachtig of schrikachtig zijn eerder angstig gedrag. Een eigenaren vindt angst bij hun hond of kat vaak zielig en troosten hun kat of hond. Helaas wordt zo onbewust deze angst bevestigd. Enkele adviezen wat u kunt doen:

o Zorg ervoor dat uw hond of kat gechipt is. Mocht deze onverhoopt weglopen, dan kan de eigenaar snel weer teruggevonden worden.

o gevoelige honden in de periode dat vuurwerk wordt afgestoken niet meer los laten lopen om vluchten en paniek te voorkomen.

o De dierenarts heeft producten waarmee het angstgedrag te behandelen is (D.A.P.® voor de hond en Feliway® voor de kat).

o angstige dieren moet u normaal benaderen, alsof er niets aan de hand is. Dus, negeren, niet aanhalen of belonen en daarmee consequent zijn. Ook het verbieden van blaffen of ander angstgedrag heeft weinig zin en wordt als aandacht en dus als beloning gezien. Hier geldt ook: zoveel mogelijk negeren.

o In gevallen van ernstige vuurwerkangst kan het tijdens de viering van oudejaarsavond zinvol zijn om kalmeringstabletjes bij de dierenarts te halen en enkele uren tevoren in te geven. Doe dit echter niet te snel, een hond of kat die daarvan weer wakker wordt is ook niet altijd prettig. Sluit de dieren in een geluidarme kamer op, zet de radio of televisie aan en probeer thuis te blijven.

Een goede en gezonde jaarwisseling voor mens en dier gewenst!

Dr. P.A.M. OvergaauwSt. Platform Veranwoord Huisdierenbezit