Huisdieren mee op vakantie

Het vakantie seizoen gaat straks weer beginnen, misschien wilt u uw hond of kat (of andere huisdier) meenemen naar uw vakantie oord. Het is belangrijk om van te voren een aantal zaken goed te regelen.

Het vakantie adres

Misschien klinkt het logisch maar informeer of uw vakantie adres honden toelaat. Op sommige plekken als campings en hotels mogen de honden wel op de sta plek of kamer maar niet in het restaurant! Houd daar rekening mee.

Zijn er bepaalde regels die gelden op het vakantieadres?

Als de hond los mag lopen, is het terrein dan goed afgezet?

Zijn er wandelmogelijkheden in de omgeving?

Is er op het terrein genoeg schaduw voor de hond?

Informeer bij aankomst naar het adres van een dierenarts, indien u de taal niet spreekt in uw vakantieland informeer of de dierenarts engels, duits (of anders) spreekt.

De rit

Heeft u een oude hond, overweeg dan over een lange rit wel verstandig is. Zorg voor een veilige en schaduwrijke plek in de auto. Achterin lijkt misschien een goede plek maar als de hond daar continu in de volle zon achter het grote autoraam zit, kan overhitting snel toeslaan. Krijgt de hond daar ook wel voldoende frisse lucht?

En al is het al 100 keer gezegd.. laat uw hond nooit alleen in de auto. Zelfs al staat uw hond nu in de schaduw, de zon draait en daardoor kan hij binnen 10 minuten in de zon staan. Langer dan een 10 minuten houdt een hond het niet uit, en nee het raampje op een kier is niet voldoende. Zorg altijd voor voldoende drinkwater in de auto. Houd er rekening mee dat een file in de zon ook funest kan zijn voor de hond!

Als de hond oververhit koel hem dan zo snel mogelijk af en let op zijn temperatuur, ga bij twijfel naar een dierenarts.

Als we het hebben over de hond veilig vervoeren dan moet u eraan denken dat bij een noodstop de hond dwars door de auto heen vliegt. Een speciale hondenautogordel is geen overbodig luxe dus en in Duitsland zelfs verplicht. De hond moet op de achterbank in een speciale gordel, zelfs als u alleen maar op doorreis bent.

Regelgeving

Er gelden verschillende regels in de landen voor wat betreft het meenemen van honden. In elk geval hebben alle honden, katten en fretten een EU dierenpaspoort nodig, met hierin een beschrijving van het dier, de naam en adres gegevens van de eigenaar en het bewijs van vaccinatie tegen rabiës.

Verder moeten de dieren gechipt zijn of een leesbare tatoeage hebben.

Voor de volgende landen geldt dat u een bloedtest moet laten doen, deze moet een aantal maanden voor u vertrekt worden afgenomen.

Groot BrittanniëIerlandZwedenElk land dat geen lid is van de EU

BELANGRIJK!! Koop een adreskokertje of laat een plaatje graveren met hierin uw mobiele telefoonnummer, de naam van de hond en evt het vakantie adres plus de periode dat u hier bent. Mocht u hond weglopen en gevonden worden dan bent u sneller op te sporen. Laat de hond dan ook nooit vrij lopen zonder zijn halsband met de koker of penning!

Lijstje

Dit is een handig hulpmiddel om te controleren wat er allemaal mee moet:

HalsbandRiemExtra riemEu paspoortMedicijnenMuilkorf, indien verplicht in het vakantielandRiem, mand of dekenSpeeltjeWaterEet en waterbakEigen voer zeker voor de eerste dagenToiletpapier voor in de auto als de hond misschien misselijk wordtEhbo doos voor dierenFoto van het dier voor het geval dat hij weglooptTelefoonnummer eigen dierenarts
Er zijn inmiddels steeds meer accomodaties waar honden (huisdieren) zijn toegestaan. Een kleine tip nog, wanneer er staat dat de tuin omheind is, vraag na hoe hoog de omheining is. Voor een teckel is 50 cm hoog genoeg maar voor een herder is dit een opstapje. Vraag ook naar het soort omheining omdat prikkeldraad ook als omheining wordt gezien maar voor uw hond geen aanrader is.

Artikel links