Waarom I&R bij huisdieren?
Voor de gemiddelde huisdierbezitter is het laten identificeren en registreren van zijn huisdier een belangrijke veiligheidsmaatregel voor het geval deze zoekraakt. Als een huisdier wegloopt, wordt gestolen of in een vreemde omgeving plotseling ontsnapt en vervolgens weer wordt gevonden, dan is het natuurlijk van het grootste belang te weten waar het dier vandaan komt. Als de dierenambulance, de dierenarts of het dierenasiel een dier snel kan herkennen, dan is hereniging met de baas altijd beter dan afwachten of deze navraag doet naar zijn dier. Naast het terugvinden van weggelopen dieren kan identificatie van dieren een belangrijke rol spelen bij de bestrijding van erfelijke gebreken en ernstige besmettelijke ziekten (bijvoorbeeld hondsdolheid).
Hoe kunnen we huisdieren identificeren?
Er zijn allerlei mogelijkheden om dieren te identificeren. We kennen bij runderen en schapen de oorflappen, bij paarden werd er vroeger gebrandmerkt en bij kleine huisdieren was tatoeage een redelijk alternatief. Alle rashonden werden tot in de jaren negentig als pup bijvoorbeeld getatoeëerd. Probleem was echter dat het nummer op oudere leeftijd vaak niet meer leesbaar was. Gelukkig kennen we nu de elektronische identificatie of ‘chippen’.
Wat is chippen?
Bij de dierenarts kan men sinds enige jaren huisdieren laten ‘chippen’. Dit gebeurt door middel van een eenvoudige injectie waarmee een zogeheten chip of transponder onder de huid wordt aangebracht. Deze chip is iets groter dan een rijstkorrel en bevat een unieke identificatiecode die met een speciaal afleesapparaat gelezen kan worden. De meeste eigenaren laten hun hond of kat al als pup of kitten tijdens de enting chippen. Jaarlijks belanden duizenden weggelopen of verdwaalde honden en katten in het asiel. De meeste dierenambulances, asielen en dierenartsen in ons land zijn inmiddels uitgerust met een afleesapparaat: een gechipt dier zal zijn eigen huis dus vrijwel zeker terugzien. Ook konijnen, schildpadden, slangen, papegaaien, koi karpers, paarden enz. kunnen worden gechipt.
Registratie
Een dier met een transponder kan geregistreerd worden bij verschillende databanken in Nederland. De grootste is de Nederlandse Databank Gezelschapsdieren (www.ndg.nl), een centrale, onafhankelijke databank en een samenwerkingsverband tussen de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde en de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied. Bij het chippen wordt op een registratieformulier één van de barcodestickers met de identificatiecode van de chip geplakt en worden de gegevens van het betreffende dier, de eigenaar en de dierenarts ingevuld. Dit formulier wordt naar de databank gestuurd, die de eigenaar vervolgens een registratiecertificaat en een mutatiekaart toezendt. Databanken zijn (via internet) 24 uur per dag bereikbaar om informatie op te vragen over een bepaald transpondernummer.
Wanneer laat u uw huisdier chippen?
Paul Overgaauw