IK VERTREK wij gaan emigreren. Limousin, Frankrijk

Judith en Andries Raven
Judith en Andries Raven

Ruim een jaar geleden verruilden Judith en Andries Raven hun Amsterdamse stekkie voor een idyllisch plekje op het Franse platteland. Hun eerste schreden als immigranten waren te zien in het populaire tv-programma ‘Ik Vertrek’

Als een droom, zo begon het. En zo terugdenkend aan hoe het een jaar geleden allemaal écht begon, voelt het alsof ik jaren terugga in de tijd: er is zoveel gebeurd! Het is nauwelijks voor te stellen dat twee mensen dat in zo’n korte periode zoveel voor elkaar kunnen krijgen. Ik geloof dat Andries en Judith dit ook zelf soms lastig vinden voor waar aan te nemen…

De echte oorsprong van de huidige ‘Moulin des Jarasses’, is te vinden in twee kleine zaadjes: de één bevond zich in het hart van Andries, de ander in die van Judith. Andries droomde van een zorgboerderij. Lekker ‘met de poten in de modder’ aan het werk met dieren en mensen om hem heen om voor te zorgen en veel moois te laten ervaren. Judith fantaseerde over haar eigen camping. Met haar reiservaring in haar rugzak, droomde zij van een mooi verblijf waar zij natuur- en avontuurliefhebbers een mooie, ontspannen tijd kon verzorgen.

In hun aanvankelijk voorzichtige zoektocht naar een mooie plaats waar zij hun twee dromen samen één werkelijkheid konden laten worden, kwamen zij terecht in het pittoreske dorpje Le Compas, een klein gehucht in de relatief nog onbekende Creuse in het noordoosten van de Limousin. Zij zagen Le Moulin des Jarasses en overwonnen hun onzekerheid. Zij waagden de stap, en niemand die kan ontkennen dat het een succes is!

Sommigen menen dat één en één, twee is. Anderen zijn van mening dat de uitkomst ook drie kan zijn. Andries en Judith, op hun beurt, laten zien dat de uitslag zelfs groter kan zijn. Hun twee passies tezamen, zijn uitgemond in een paradijselijk gastenverblijf. Een verblijf dat in al haar natuurlijke eenvoud heel veel moois te bieden heeft voor een heel divers publiek. Voor mensen met, of zonder kinderen.

Zo ontspannen als zij het verblijf van hun gasten nu al sinds een jaar verzorgen, net zoveel werk heeft daar tegenover gestaan. Dankzij hun – zo lijkt het – onuitputtelijke creativiteit en handigheid, maken en organiseren zij nagenoeg alles zelf. Het mag hierbij niet onbenoemd blijven dat zij hier ontzettend veel hulp bij krijgen van familie, vrienden, kennissen en zelfs volledig onbekenden. Deze zomer bijvoorbeeld, staat Jeroen voor hen klaar om de gasten dagelijks te voorzien van heerlijke authentieke maaltijden.

Het enthousiasme, de passie en doorzettingsvermogen dat zij in de uitzending van ‘Ik Vertrek’ hebben laten zien, heeft hen ook geen windeieren gelegd. De website werd dagenlang platgesurfd en kregen zij vele lovende reacties: ‘Overweldigend, ik krijg hier kippenvel van!’, heb ik zowel Judith als Andries menigmaal horen zeggen. Door het grote aantal boekingsaanvragen dat hierop volgde, hebben zij hun Moulin des Jarasses uit mogen breiden met maar liefst drie tenten, zij hebben nu 10 verschillende accommodatie mogelijkheden naast de kampeerplaatsen.

En zo zijn de ervaringen om de Moulin totnogtoe allemaal. Niet alleen van Andries en Judith zelf, ook de gasten beleven een heerlijke tijd. “Dat gasten van vorig jaar, voor dit jaar opnieuw hebben geboekt, zegt natuurlijk enorm veel. En het doet ons ook veel! Al die mensen die we hier mogen ontmoeten en hier van kunnen laten genieten: wat een rijkdom!”.

Al deze mooie belevenissen mogen Andries en Judith tegenwoordig delen als een heus gezin! Op 25 februari 2011, nog geen jaar na de officiële opening van Le Moulin des Jarasses, zijn zij de gelukkige ‘maman et papa’ geworden van een prachtige zoon: Tijn Nicolaas Petrus Raven. Met zijn 4.5 kilo een ware ‘géant’ voor de Franse zusterkes!

Het moge duidelijk zijn, het creëren van Prachtige Parels van Geluk, daar zijn Andries en Judith samen heel goed in. En natuurlijk laten zij daar hun gasten, nu al een jaar, heel graag van (mee)proeven…

Bekijk de ‘IK VERTREK-uitzending van Judith en Andries

Artikel links