IK VERTREK wij gaan emigreren

Fam. Nockholds
Fam. Nockholds

Programma’s als `Ik vertrek’ en `Een plek onder de zon’ zijn uiterst geliefd bij het tv-kijkend publiek . We kunnen maar niet genoeg krijgen van al die emigratieperikelen. Vooral van de ellende die op de beeldbuis voorbij komt, kunnen we ongegeneerd genieten.

De grote schuur waar inmiddels al een deel van de gites zijn gerealiseerd
De grote schuur waar inmiddels al een deel van de gites zijn gerealiseerd

Onbegrijpelijk ( als je tenminste de beelden mag geloven) hoe sommigen zich totaal onvoorbereid op het emigratieavontuur storten. De uitzending van het gezin dat doodleuk eigenaar was geworden van een grote hazelnotenplantage terwijl zij niet eens wisten of de hazelnoten nu aan boom groeiden of als aardappelen uit de grond kwamen, staat mij nog helder voor de geest. Dit vraagt om moeilijkheden en die kwamen er natuurlijk ook. Hoe stom kun je zijn? Maar eerlijk is eerlijk, we smullen van zulke beelden en de tv-programma’s doen er alles aan om ons te behagen. We worden overladen met afgewezen bouwvergunningen, instortende ruïnes, corrupte burgemeesters, verstopte toiletten, ruziënde erfgenamen, illegale stortplaatsen, malafide aannemers, vele taalbarrières en af en toe was zelfs het huwelijk niet meer bestand tegen alle tegenslagen. Één bak ellende dus…

Maar nu even serieus. Door de regel genomen vertrekken de meeste emigranten goed geïnformeerd en uitstekend voorbereid naar het land van hun dromen. Allerlei gespecialiseerde bureaus, websites en beurzen zijn er in het leven geroepen om de aanstaande landverhuizer te helpen zijn of haar vertrek te vergemakkelijken. Natuurlijk zullen zij hier en daar op problemen stoten, maar doorgaans zijn die er om opgelost te worden. Goed voorbereiden bespaart je dus een hoop ellende.

Dat het anders kan, bewijzen Anuska, Jamie en hun twee kinderen Leann en Amber. Zij verruilden hun onbezorgde leventje in Friesland voor een nieuw leven in de Limousin.

Het roer om.

Ons gezin bestaat uit Jamie, Anuska en onze twee dochtertjes Leann (11) en Amber (9).

Sinds 2006 zijn wij de trotse eigenaren van een enorm grote schuur in het groene hart van Frankrijk die we aan het verbouwen zijn tot woonhuis en kleinschalig gite complex.

De reden voor onze emigratie plannen was dat we simpel weg meer wilde in ons leven.
Ik werkte als verpleegkundige in het ziekenhuis. Jamie in de renovatie en restauratie. We hadden ons eigen huis gebouwd, hebben twee prachtige kinderen dus wat wil je nog meer. Het bleef echter altijd knagen, als we hier blijven dan is dit het en onze droom om voor ons zelf te beginnen bleef in onze gedachte. Omdat we zo lang hebben moeten wachten op de verkoop van ons huis in NL stonden we een tijd met de rug tegen de muur en de kinderen werden wel ouder. Achteraf zat hier ook een positieve kant aan want we kwamen hier elke vakantie en zo konden we steeds meer ons thuis gevoel ontwikkelen tot de dag dat we baalde dat we weer terug naar Nederland moesten.

Nu gaan we alweer ons derde jaar in dat we hier wonen, hebben twee gites in de verhuur. Werk ik voor een Engelstalig makelaarskantoor veelal vanuit huis en is Jamie met een eigen renovatie/ restauratie bedrijfje gestart. En onze meiden, die willen niet meer terug naar NL, spreken de taal inmiddels zeer goed en gaan met heel veel plezier hier naar school.

Het leven hier bevalt ons prima. We spreken de taal inmiddels redelijk goed en zijn al aardig ingeburgerd. We zijn blij dat we de stap gezet hebben.

Onze belevenissen kunt u volgen op onze weblog www.nockolds.eu

Voor al diegenen die enigszins in de richting van emigratie denken is het raadzaam om de datum 12-13 februari 2011 in hun agenda te noteren. Op deze dagen wordt er in Houten (Utrecht) de jaarlijkse Emigratiebeurs gehouden. Met meer dan 300 organisaties en specialisten uit de hele wereld op het gebied van wonen, werken, stage en ondernemen in het buitenland is de Emigratiebeurs de meest veelzijdige en grootste beurs voor de internationale mobiliteit geworden. Weg uit Nederland?! Kom dan eerst naar de Emigratiebeurs! Voor meer info kijk op www.emigratiebeurs.nl

Heeft u ook een familielid of een kennis die geëmigreerd is en haar/zijn ervaringen met ons wil delen, laat het mij dan weten en stuur mij een PB.

Terras van een gite
Terras van een gite

Het pas geïnstalleerde zwembad
Het pas geïnstalleerde zwembad

Artikel links