In container gevonden babytje vormde inspiratiebron voor bundel t Lief

Om nooit te vergeten. Op 21 februari werd een vondelingetje gered uit een Amsterdamse vuilcontainer. De Amsterdamse dichter Pieter Stroop van Renen schreef voor het meisje een welkomstgedicht dat viral ging op sociale media. Dat gaf de aanzet tot de bundel ‘’Het liefste kind’’. De burgemeesters van Amsterdam en Rotterdam leverden een bijdrage en nemen het op 1 juni in ontvangst.

‘’Het liefste kind’’ is een symbolisch geschenk aan het vondelingetje. Het bevat zowel muziek als poëzie. Waaronder nieuwe gedichten van twaalf gelauwerde dichters en slaapliedjes gespeeld door musici van het Koninklijk Concertgebouworkest. De opbrengst van de bundel gaat naar Stichting Beschermde Wieg.

Initiatiefnemers voor ’t Liefste kind
Stroop van Renen nam voor ’t Liefste kind het initiatief samen met NPO Radio 4-presentator Margriet Vroomans. Zij droeg al snel het welkomstgedicht van Pieter Stroop voor in haar KRO/NCRV-ochtendprogramma. Ze combineerde het met een wiegenliedje, gespeeld door musici van het Koninklijk Concertgebouworkest.

Twaalf bekende dichters
Op hun uitnodiging schreven twaalf bekende dichters een nieuw gedicht voor een pasgeboren kind. Zo schreef:
•Hagar Peeters over het avontuur van geboren worden;
•Tjitske Jansen over de kwetsbaarheid van leven;
•Abdelkader Benali over de duizend vragen van het ouderschap.

Bijdragen van burgemeesters
Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam leverde een poëtische bijdrage en Femke Halsema, burgemeester van Amsterdam, schreef een nawoord.

Koninklijk Concertgebouworkest
Het Koninklijk Concertgebouworkest gaf toestemming voor het gebruik van de audio-opnames van twaalf internationale slaapliedjes. Het orkest nam de liedjes eerder op voor een project in samenwerking met Zwitsal. In de bundel zijn de liedjes via een QR-code te beluisteren.

Opbrengst naar Stichting Beschermde Wieg
Iedereen die een bijdrage leverde deed dat gratis. Ook de uitgever, drukker, ontwerper en papierhandel. Hierdoor komt de opbrengst van het boekje ten goede aan Stichting Beschermde Wieg.
Deze biedt hulp biedt aan zwangere en pas bevallen vrouwen en hun baby. Zij beheert vondelingenkamers in tien ziekenhuizen. Ouders die niet zelf voor hun kind kunnen zorgen, kunnen daar hun baby beschermd achterlaten.

Margriet Vroomans: ‘Geen enkele baby zou uit een vuilcontainer moeten worden gered. Als wij met dit initiatief ook maar één ouder van zo’n wanhoopsdaad kunnen weerhouden ben ik al blij’.

Pieter Stroop van Renen: ‘Het is hartverwarmend dat zoveel mensen belangeloos hebben meegewerkt aan dit geschenk. Het orkest, de dichters, de burgemeesters, uitgeverij Gopher en ook alle leveranciers: niemand hoefde een seconde na te denken en deed direct mee’.

De bundel ’t Liefste Kind is vanaf 1 juni te koop in de Nederlandse boekhandel en kost € 9,95.
Artikel links