International Holocaust Remembrance Day, 11 ambassadeurs leggen krans – 50plusser Magazine

Elf ambassadeurs legden een krans bij de Dossinkazerne om zo de Holocaust te gedenken
Elf ambassadeurs legden een krans bij de Dossinkazerne om zo de Holocaust te gedenken

Vandaag is het 27 januari en dus International Holocaust Remembrance Day. Herdenken is hard nodig want uit onderzoek blijkt dat een kwart van de jongeren in Nederlan de Holocaust ontkent.

Herdenking International Holocaust Remembrance Day, Kazerne Dossin, 2023 © Jeroen Van Looy
Herdenking International Holocaust Remembrance Day, Kazerne Dossin, 2023 © Jeroen Van Looy

Elf ambassadeurs uit diverse landen legden op 27 januari een krans bij de Dossinkazerne in Mechelen. Dit ter nagedachtenis van de slachtoffers van de Holocaust. Vertegenwoordigers van o.a. Duitsland, Polen, Frankrijk en de Verenigde Staten herdachten zo de gedeporteerden uit de Dossinkazerne.

25.490 Joden en 353 Roma
Tussen 1942 en 1944 werden 25.490 Joden en 353 Roma gedeporteerd vanuit de Dossinkazerne in Mechelen. De meeste treinen hadden Auschwitz-Birkenau als eindbestemming. Weinig gedeporteerden overleefden. Vandaag is de oude militaire basis een serene plaats van bezinning en herinnering, een Memoriaal.

27 januari
De internationale herdenkingsdag van de Holocaust vindt jaarlijks plaats op 27 januari. Op deze dag werd in 1945 het concentratiekamp Auschwitz-Birkenau bevrijd.
Kazerne Dossin neemt elk jaar deel aan de herdenking en nodigde ditmaal een aantal ambassadeurs gevestigd in ons land uit om een krans neer te leggen aan de voormalige kazerne.
11 ambassadeurs van o.a. Verenigde Staten, Polen, Duitsland, Zweden, Israël, Litouwen en Frankrijk kwamen speciaal naar Mechelen. Na de kranslegging was er een bezoek aan het Memoriaal en het museum.


Bij aanvang van de ceremonie sprak Tomas Baum de genodigden toe: “De bevrijding van Auschwitz is een betekenisvol moment en de herdenking ervan over landsgrenzen heen delen sterkt onze overtuiging. Mensen aanmoedigen om na te denken over lessen van het verleden blijft belangrijk. Niet alleen kennis en inzicht delen, maar ook empathie en verbondenheid beleven in de hoop vandaag sterker te staan.”
Artikel links


Geschreven door MarianVisservanKlaarwater
27 januari 2023 14:16