Inzet van fysio- en oefentherapie kan honderden miljoenen besparen op

Foto: Pixabay CC
Foto: Pixabay CC

Fysiotherapie en oefentherapie blijken effectief bij een groot aantal aandoeningen. Dit betekent dat fysiotherapie kan voorkomen dat patiënten voor een belastende behandeling naar het ziekenhuis moeten. Dit werd al eerder dit jaar aangetoond in het onderzoek van onderzoeksinstituut Ecorys ‘Substitutie van zorg, Fysio- en Oefentherapie op de juiste plek’. Onderzoekers van Equalis tonen in het rapport ‘Substitutiepotentieel van uitgebreidere inzet fysio- en oefentherapie’ nu aan hoeveel er bespaard kan worden op dure zorg in de tweede lijn, door de inzet van fysiotherapie. Die besparing kan oplopen tot honderden miljoenen.

Besparing
Gezondheidseconomisch adviesbureau Equalis onderzocht hoeveel de inzet van fysio- en oefentherapie (in plaats van een veel duurdere behandeling in het ziekenhuis) bij vijf geselecteerde aandoeningen kan besparen. Uit dit onderzoek blijkt dat die besparing kan oplopen tot 71 miljoen euro.

Patiënten met COPD, Parkinson en hartproblemen
‘Dit rapport toont aan dat fysio- en oefentherapie voor patiënten met COPD, Parkinson en hartproblemen enorme bedragen bespaart omdat ze dan niet in het ziekenhuis terecht komen. Dat geldt ook voor patiënten met letsel aan de voorste kruisband van de knie en meniscusproblemen. Fysiotherapie kan in die gevallen een veel duurdere operatie voorkomen.’, zo reageert Guido van Woerkom, voorzitter van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF).

Aanvullend onderzoek
Aangezien Equalis onderzoek deed naar het besparingspotentieel van fysiotherapie bij slechts vijf aandoeningen en onderzoeksinstiuut Ecorys eerder in zijn onderzoek aantoonde dat fysiotherapie bij wel 27 van de 39 onderzochte aandoeningen even effectief is als een ziekenhuisbehandeling, is aanvullend onderzoek nodig om het totale besparingspotentieel van fysiotherapie te berekenen.

‘Met het structureel inzetten van fysiotherapie bij de vijf genoemde aandoeningen kunnen we de samenleving tot wel 71 miljoen euro besparen. Als je dat doortrekt naar de andere 22 aandoeningen waarvan de besparing door middel van een fysiotherapeutische behandeling nog niet is berekend, dan kan de totale besparing echt enorm oplopen. Grof gezegd; als je 1 euro extra in fysiotherapie investeert, dan bespaar je 2 euro.

‘Minder belastend voor patiënt’
‘Dat de inzet van fysiotherapie de zorgkosten drukt bepleiten we al jaren. Met het Equalis-rapport hebben we daarvan nu ook het bewijs in handen. Ik roep de aanstaande coalitiepartijen op om hierover afspraken te maken in een regeerakkoord zodat we hier samen met zorgverzekeraars, ziekenhuizen en medisch specialisten serieus werk van kunnen maken. Het kan niet zo zijn dat we dit besparingspotentieel laten liggen. Daarbij komt -en dat is minstens zo belangrijk- fysiotherapie is met hetzelfde eindresultaat zoveel minder belastend voor een patiënt, dan een operatie.’, aldus Van Woerkom.

Bron: KNGF – Fysiotherapie