Irritantste geluiden van Nederland autoalarm, gesnurk en piepend beste

Magazine  »  Actualiteiten (703 artikelen)  »  Nieuws, weer & verkeer (127 artikelen)

Een zoemende mug. Drilboren. De huilbaby van de buren. Maar het állervreselijkste geluid vinden we toch een loeiend autoalarm.

Dat blijkt uit een eigen onderzoek van Psychologie Magazine, waarbij meer dan tweeduizend mensen – ongeveer 1700 vrouwen en 300 mannen – online een aantal geluiden beluisterden én beoordeelden.

De resultaten staan in het septembernummer van Psychologie Magazine, dat 16 augustus in de winkel ligt.
Alvast een paar opmerkelijke uitkomsten:

• De top drie van vreselijke geluiden:

  1. Autoalarm
  2. Gesnurk
  3. Piepend bestek op een bord

Deze en andere geluiden uit het onderzoek zijn te beluisteren en te downloaden op: psychologiemagazine.nl/geluid

• Geluidssterkte bepaalt niet hoe irritant we een geluid vinden: we ergeren ons meer aan gesnurk, terwijl het geluid van een drilboor veel harder is.

• Snurken is volgens geluidsonderzoekers zo hinderlijk omdat het ons afleidt van waar we mee bezig zijn: in slaap vallen.

• Dat we van hoge, piepende geluiden zo’n afkeer hebben – zoals bestek op een bord, maar ook de beruchte nagels over een schoolbord – is volgens sommige onderzoekers een overblijfsel uit de evolutie. We zouden het onbewust associëren met angst, omdat het lijkt op de hulpschreeuw van aapjes.

• Soms hangt het helemaal van de context af of we hetzelfde geluid als rustgevend of irritant ervaren. Uit ander onderzoek blijkt dat als we het geluid van de zee zonder context horen, we het niet kunnen onderscheiden van dat van een snelweg.