Is de Sony A6400 op dit moment de best geprijsde camera voor foto- en

Drie jaar na de lancering van de A6500 lanceerde Sony de A6400 APS-C camera. Dit is de opvolger van de A6300 maar kan wat ons betreft als upgrade van de A6500 beschouwd worden. De naam van deze camera’s zegt je waarschijnlijk niets maar de prijs, video- en fotografie mogelijkheden zijn enorm interessant. Dit is misschien wel de beste koop van dit moment!De body is nieuw voor ongeveer € 999,- te koop. Ten tijde van dit schrijven wordt er op Markplaats.nl al een A6400 met kitlens voor € 800 aangeboden. Het is een kleine camera die ideaal is om mee op reis te nemen of om mee te vloggen. Met een kleinere lens past deze camera makkelijk in een jaszak. Probeer dat maar eens met een full-frame camera te doen.

Wat deze camera zo interessant maakt is dat er technologie uit de fullframe A9, A7R III en A7 III wordt gebruikt. De autofocus van deze camera is de snelste ter wereld. Met real-time Eye-AF en real-time focus tracking is het bijna onmogelijk om een misser te maken. Sony heeft flink in kunstmatige intelligentie geïnvesteerd en dat zie je vooral terug in deze mogelijkheden. Met 0.02 reactietijd en 425 scherpstelpunten is deze camera een beest!

Huisdieren
Naast het perfect tracken van mensen en objecten is er ook een functie voor dieren. Door Animal-AF te gebruiken maak je de beste actiefoto’s en video’s met de wetenschap dat de ogen en het dier altijd in focus zijn.

Kleurtechnologie
De meest gehoorde klachten over de oudere Sony camera’s gaan over de kleurtechnologie. Waar er voorheen een wat groenige zweem aanwezig was maaken nieuwe modellen gebruik van een nieuwe kleurtechnologie die dit oplost. En kun je voor het eerst gebruik maken van HLG-beeldprofielen (Hybrid Log-Gamma).

Timelapse
In oudere modellen moest je een app kopen om timelapses te kunnen maken. Nu komt de camera met een ingebouwde intervalometer. En maak je de meest geweldige timelapses in een handomdraai.

Geen IBIS
Het enige nadeel van deze camera is dat de IBIS ontbreekt. Deze is wel aanwezig in de later aangekondigde A6600 maar voor die camera betaal je gelijk € 1699,-. De IBIS in Sony-APC camera’s is toch al slecht en als je lenzen koopt met ingebouwde stabilisatie dan zie je het verschil eigenlijk niet eens. Dus voor het bedrag wat je met de A6400 op de A6600 bespaart kun je een gebruikte A6400 met gestabiliseerde lens op Marktplaats.nl vinden. En wil je dan ook nog gestabiliseerd video’s maken, zoek dan ook naar een gebruikte gimball

Video kwaliteit
De 4K video beeldkwaliteit is bijzonder goed doordat de camera video in 6K opneemt en vervolgens naar 4K downsampled. Het enige grote nadeel van de Sony’s is dat er nogal wat rolling shutter bij snelle bewegingen van de camera op kan treden.

De beste (budget) lenzen voor deze camera zijn
Sigma 16mm 1.4 (geen stabilisatie)
Sigma 30mm 1.4 (geen stabilisatie)
Sigma 60mm 2.8 (geen stabilisatie)
Sony Gmaster 18-105 4.0 (stabilisatie)