Jamaican soul made in Holland the Upsessions

Magazine  »  Lifestyle (805 artikelen)  »  Lezen & muziek (285 artikelen)

Sinds december vorig jaar ben ik weer begonnen met het schrijven over muziek, De nieuwe blogs die ik ga schrijven en op http://rootsmanbob.blogspot.com/ publiceer zal ik voortaan ook op 50 plusser zetten. Verwacht geen hoogstaande stukjes van mij ben tenslotte geen schrijver en ook geen muziekkenner maar een liefhebber die zo af en toe wat over muziek probeert te schrijven.

Het album below the belt van the Upsessions is uitgebracht op Excelsior recordings http://www.excelsior-recordings.com/category/the-upsessions/

Below the belt is alweer het derde album van de formatie the Upsessions. Over hun vorige album beat you reggae heb ik wel eens gezegd en getwitterd, dat als je niet beter zou weten dit het beste ska/rocktsteady album is dat sinds jaren in de Studio One Studios gemaakt is. Voor het nieuwe album zijn de mannen van the Upsessions afgereisd naar Muiden, om daar de door Boss van Tright geschreven nummers op te nemen in Studio Sound Enterprise.

Below the belt is zonder twijfel het beste album van the Upsessions tot nu toe. Alles rammelt aan het album zelden een band zo goed de sfeer van weleer horen spelen, kreeg het gevoel dat ik weer was aanbeland in de tijd toen Derrick Morgan gun fever zong, Desmond Dekker een wereld hit kreeg met Israelites en Toots 54 -46 schreef. Naast de roots muziek die uit Jamaica komt graven de Upsessions nog iets verder, in het openingsnummer mocca cowboy rides again hoor je Mexicaanse invloeden in terug. In het nummer oh cinnamon gaan ze terug naar waar het mee begonnen is calypso, veel Jamaicaanse artiesten haalden uit die muziek hun inspiratie. De tekst van ease up Adina zou voor veel mensen in ieder geval voor mij wel is autobiografisch kunnen zijn. Fatty fatty is een mooi eerbetoon voor mensen zoals ik die niet slank zijn, je hoeft er tenslotte toch niet uit te zien als een mager varken die de media je graag voorschotelt en wat klinkt die melodica toch aanstekelijk.

12 rounds staat er op de voorkant van het cd hoesje maar wel twaalf nummers die je vanaf de eerste noot tot aan het einde toe knock out slaan. Met een beetje airplay zou beat me reggae zo een (wereld wijde) hit kunnen worden. Vertelden ze op hun cd presentatie in de Melkweg nog vol trots dat ze in het voorprogramma van de Specials mochten spelen, was er zelf dit keer niet bij in Paradiso, maar heb de Specials nog in Paradiso gezien in het begin van hun carrière en daar doen the Upsessions live niet voor onder. Blow the Belt is een album dat bij iedere ska/rocksteady/reggae liefhebber in de kast behoort te staan. Jamaican soul made in Holland beter is er niet.

Artikel links