De nieuwe commerciële zender ONS is net gestart met uitzendingen die zich richten op “49-plussers”. Een leuke eigen productie is de serie Gouden Jaren, die steeds een ander bijzonder jaar tussen 1950 en 1980 op je buis brengt middels archiefmateriaal. Ontvang je de zender nog niet, kijk dan hier hoe je je TV aansluit op je laptop en kijk via internet.
Net ontdekt op de nieuwe TV-zender ONS: een serie programma’s die elk gaan over een jaar (tussen 1950 en 1980) waarover iets bijzonders te melden valt. De programmaatjes, De Gouden Jaren, zijn samengesteld uit oude archiefbeelden die aan elkaar gepraat en kort ingeleid worden door presentatrice Mari Carmen Oudendijk. Ontvang je ONS niet op TV, dan kan je de meeste programma’s te bekijken via internet.
1973
Een paar rampjaren uitgezonderd, heb ik geen idee wat er in een bepaald jaar allemaal gebeurde. Ik klikte tamelijk willekeurig op het jaar 1973, en hé. Weet je nog de autoloze zondagen? Dat was toen. En de strijd om het piratenschip Veronica; ook toen. Ik luisterde destijds naar Engelse piraten, maar de acties om Veronica te behouden herinner ik mij goed.
Verder is het aardig te horen wat Polygoon (met de stem van Philip Bloemendal) destijds te zeggen had over het gigantische winkel-woon-kantoorcentrum Hoog Catharijne in Utrecht, dat toen officieel werd geopend hoewel het nog lang niet af was.
In die tijd sloegen veel steden hun oude centrum tegen de vlakte. Den Haag begon in datzelfde jaar zijn centrum te slopen terwille van de ‘vernieuwbouw’ en twee jaar later zou de Nieuwmarkt in Amsterdam eraan gaan.
Maar Utrecht pakte die sloop wel heel groots aan. Er ging een enorme hap uit het oude centrum terwille van een gigantisch betoncomplex, en de Catharijnesingel werd gedempt om een brede toegangsweg te bouwen.
Nu nog wordt er geklaagd dat dit complex niet aansluit bij de rest van de stad. Er wordt zelfs hard gewerkt om het weer een beetje ongedaan te maken: het winkelcentrum wordt bekleed met historische gevels en de Catharijnesingel wordt weer uitgegraven.
Het Polygoonfilmpje noemt die kaalslag wel. Je ziet wat mooie gebouwen die moeten sneuvelen en wat sloopwerk. Je hoort ook dat niet iedereen zo blij was met het project – maar dan stapt Polygoon snel over op het grote nieuwe winkelcentrum, want Polygoon was geen kritische nieuwsdienst.
Kortom, 1973 was een goed gekozen jaar met veel ‘iconische’ gebeurtenissen: bekijk het zelf via de link verderop. De presentatie vond ik nogal statisch. De presentatrice, die pas 5 was toen dit allemaal gebeurde, staat stijf op haar plek en wijst hoogstens eens achter haar rug als daar een nieuw filmpje start. Gelukkig zie je voornamelijk archiefmateriaal.
ONS 49-plussers
Misschien vinden de programmamakers deze presentatie passend voor een ouder publiek? De serie is een van de eerste eigen producties van de nieuwe commerciële TV-zender ONS, die net van start is gegaan. Hij werd aangekondigd als een concurrent van Omroep MAX, omdat hij zich richt op “49-plussers”. (Klinkt 50 te oud, ONS?)
Helemaal nieuw is ONS eigenlijk niet; het is een voortzetting van het digitale themakanaal Nostalgienet, waarvan ik eerlijk gezegd ook nooit iets had gezien. Dat startte in 2006 met het uitzenden van bekende series en programma’s ‘uit de oude doos’ en trok daarmee wekelijks een miljoen trouwe kijkers. Dat aanbod blijft, maar nu dus aangevuld met eigen producties.
Terwijl MAX een omroep is die zijn programma’s via verschillende publieke zenders uitzendt, is ONS zelf een zender, en een commerciële bovendien. Dat heeft het voordeel dat ONS steeds op dat vaste net op vaste tijden vaste programma’s kan uitzenden. Het nadeel is dat de zender niet overal gewoon op je TV komt (klik hier om te kijken waar dat wel kan).
Ontvang jij ONS niet, dan kan je bijna alle programma’s toch bekijken via hun ‘uitzending gemist’-pagina op internet. Zo kies je zelf wat je wilt zien en wanneer. Klik hier om het Gouden Jaar 1973 te bekijken.
TV aansluiten op je computer of tablet
Alles wat je kan bekijken op je laptop of tablet, kan je ook op je TV bekijken door die erop aan te sluiten. Doe je dat al, dan kan je hier stoppen met lezen. Maar doe je het nog niet, dan is het de moeite waard om het te doen.
Je TV aansluiten op je computer of tablet doe je het handigst met een HDMI-kabel: die is geschikt voor het overbrengen van HD-beelden. Er zijn heel dure en heel goedkope HDMI-kabels in de handel; de goedkope zijn net zo goed te gebruiken als de dure. Als je zo’n kabel hebt is het aansluiten heel simpel: bekijk het hier.
.
Het kan wel zijn dat je een verloopadapter nodig hebt omdat jouw pc, laptop, tablet of mac geen ingang heeft voor zo’n HDMI-kabel.
Ook hier geldt: de goedkope zijn even goed als de dure. De adapter moet alleen wel een plugje hebben dat past in het apparaat dat je wilt aansluiten op je TV. Bekijk goed de ingangen of maak daar foto van met je mobiel, dan kan je in de winkel gewoon de plugjes vergelijken om te zien of het gaat passen.
Leuk artikel? Lees meer, bijvoorbeeld over De opkomst en ondergang van de tikmachine in één (babyboom-)generatie, op Elise’s blog boemblog.nl of via haar Facebook-pagina.
Foto: Het Hoog Catharijne-project uit 1973 krijgt nu een wat menselijker gezicht. By FaceMePLS from The Hague, The Netherlands. CC by 2.0 via Wikimedia Commons