Jeanne dArc komt tot leven in Vaucouleurs, Frankrijk

Magazine  »  Vakantie & reizen (298 artikelen)  »  Vakantie & reizen (255 artikelen)

_
___
_
___

Jeanne te zien in 3D tijdens de festiviteiten in Vaucouleurs, ter gelegenheid van haar 600ste verjaardag.

Dit jaar is het zeshonderd jaar geleden dat op 6 januari 1412 in Domrémy (thans Domremy-la-Pucelle geheten), Jeanne d’Arc het levenslicht zag. Het jonge herderinnetje dat middels stemmen en visioenen opdracht kreeg om Frankrijk te bevrijden van de Engelsen en om de kroonprins (de dauphin) te laten kronen tot koning van Frankrijk, Karel VII. Op een bijzondere heldhaftige manier lukte haar deze opdrachten te vervullen, maar moest dit uiteindelijk met de dood door de brandstapel bekopen. Jeanne d’Arc, of zoals ze destijds heette: Jéhanne, werd en is nog steeds Frankrijks meest favoriete heilige. Er is nauwelijks een kerk te vinden waar haar standbeeld niet staat. Sinds haar zalig verklaring in 1909 en haar heiligverklaring in 1920 is ze een ware icoon geworden en dit lijkt alleen nog maar meer te worden sinds er steeds meer verhalen de ronde doen over het feit dat Jeanne juist niet een gewoon boerenmeisje was, maar een koningsdochter; dat zij getrouwd was en dat zij niet diegene was die ter dood werd gebracht op de brandstapel in Rouen. Een heel bijzonder verhaal waar ik later uitgebreid op terug zal komen.

Dat haar geboortejaar, haar 600ste verjaardag, groots wordt gevierd is daarom niet vreemd. Het hele jaar door worden er in de verschillende ‘Jeanne d’Arc steden’ als Orleans, Reims, Rouen en Compiègne allerlei festiviteiten georganiseerd. Sommige feestelijkheden hebben echter reeds plaatsgevonden, maar in Vaucouleurs, het stadje vanwaar Jeanne met haar escorte vertrok om naar de kroonprins in Chinon te gaan, zijn de festiviteiten nog in volle gang.

Tot 16 september 2012 komt in het gezellige dorpje Jeanne d’Arc weer tot leven. Om dit mogelijk te maken hebben ze de digitale theatervormgever, virtual designer, choreograaf en artistiek directeur van het bedrijf Parques Majeures, Marc Joseph Sigaud ingeschakeld. Samen met zijn team heeft Sigaud de middeleeuwse heldin uit de dood doen opstaan. In de crypte onder de Chapelle castrale waar Jeanne d’Arc regelmatig bad bij het uit de 14e eeuw stammende beeld van ‘Notre Dame des Voûtes’, is nu een digitale film en lichtshow te zien. Nog spectaculairder is de audiovisuele show die elk vrijdag- en zaterdagavond (mits het weer dit toelaat) te zien is bij de beroemde Porte de France. Hier zal Jeanne d’Arc weer door de poort verschijnen waardoor ze 1429 samen met Robert Baudricourt vertrok om naar Chinon te rijden. Het is voor Europa op zich al een unieke voorstelling en dit wordt nog spectaculairder als blijkt dat het publiek daadwerkelijk met de (virtuele) Jeanne d’Arc kan communiceren.

Bekijk het FOTOBOEK van Jeanne d’Arc

Voor meer info over ‘Jehanne en 3D’, bezoek de website van het Office de Tourisme van Vaucouleurs

Artikel links