Johan Breukelaar loopt 45e Nijmeegse Vierdaagse

Vierdaagse
Vierdaagse

Johan Breukelaar, in maart 80 geworden, loopt voor de 45e keer de Nijmeegse Vierdaagse. Iedere avond nemen wij met deze zeer vitale plusser de tocht van vandaag door.

Johan is vanochtend om 8:15 vanuit het centrum van Nijmegen richting de Betuwe vertrokken. De wandeling gaat via de Waalbrug naar Lent. Wat direct opvalt is dat de organisatie beter is dan vorig jaar. Er staan veel meer drankstandjes langs de kant van de weg. Dan via het kleine plaatsje Doornik richting Bemmel. Overal langs de kant van de weg staan mensen feest te vieren. De fanfare zorgt voor sfeer en in de meeste tuinen staan hele families de stoet toe te juichen.

De 30 km route gaat vrijwel rechtdoor naar Elst. De 40 km gaat naar Burgers en de 50 km richting Huissen waarna zij via Elden Elst aandoen. Onderweg wordt er veel gein getrapt. Johan staat erom bekend dat hij wel van een geintje houdt en barst los:

” Zeg Thijs, weet jij hoe oud een vrouw is?”
” Geen idee…”
” Een vrouw is zo oud als ze eruit ziet voor een man die graag naar haar kijkt.”


En nog geen minuut later:

” Hoe lang denkt een man nog steeds dat hij jong is?”
“Ik weet het niet.”
“Tot een vrouw hem duidelijk maakt dat hij dat niet is.”


De route voert voor alle afstanden verder via Slijk-Ewijk naar Oosterhout, waar via de dijk langs de Waal richting Nijmegen wordt gelopen. Voor de 2e maal wordt de Waal via de Waalbrug overgestoken en bereiken ze de finish van de eerste dag op de Wedren.

Johan is inmiddels 80 en wil zeker nog 5 jaar meedoen aan de Vierdaagse. Dan heeft hij het zeer bijzondere aantal van 50 keer bereikt. Alsof 45 keer niet al een enorme prestatie is. Hoe hij zo fit blijft? Hij rookt en drinkt niet. Alhoewel hij wel van snoepen en lekker eten houdt, doet hij dit met mate. Zijn lijfspreuk is: “Alles wat je kunt moet je zo lang mogelijk doen, dan ga je niet achteruit!”

En het blijft niet bij de Vierdaagse. Ondertussen heeft Johan al meerdere internationale wedstrijden gelopen, in 23 verschillende landen. Zijn laatste internationale wandeling was in China. Daar ging het parcours over de Chinese Muur. Dertig poorten op de muur terwijl het parcours er zo nu en dan verwaarloosd en gevaarlijk bij lag.

Morgen verwacht hij mooi weer en het zwaarste gedeelte van de Vierdaagse. Dit omdat het parcours 3 km langer is dan vandaag en uit erg veel lange saaie stukken bestaat.

Morgenavond hebben we weer telefonisch contact. Ik ben benieuwd wat Johan dan heeft meegemaakt!