John Irving hoofdgast VPRO Boeken Festival

Magazine  »  Lifestyle (873 artikelen)  »  Lezen & muziek (310 artikelen)

Op 2 juni vindt in de Nes theaters, Amsterdam, het VPRO Boeken Festival plaats. Met meer dan 60 programmaonderdelen in 4 theaters, op 11 locaties, in aanwezigheid van hoofdgast John Irving en Arnon Grunberg, Jelle Brandt Corstius, Esther Gerritsen, Wim Brands, A.L. Snijders, Wilfried de Jong, Andrew Makkinga, Redmond O’ Hanlon, Jonathan Maas, Franca Treur, Hugo Hoes, Wim Noordhoek en vele anderen.

vpro boekenfestival

De VPRO, die vorig jaar een festival rond het vrije denken organiseerde, pakt dit jaar uit met het thema boeken, een van de speerpunten van de omroep. De Amerikaanse auteur John Irving, schrijver van onder meer De wereld volgens Garp, Hotel New Hampshire en De regels van het ciderhuis is hoofdgast van het VPRO Boeken Festival.
Irving is in Nederland voor zijn nieuwe boek In een mens, waarin de biseksuele hoofdpersoon Billy het tragikomische verhaal vertelt van zijn leven als ‘seksuele verdachte’. Festivalbezoekers kunnen met Irving in gesprek en televisie- en radio-opnamen bijwonen waarvoor hij wordt geïnterviewd. Wim Brands ontvangt de auteur voor VPRO Boeken, dat op zondag 10 juni om 10:20 uur wordt uitgezonden op Nederland 1 en Maarten Westerveen spreekt hem voor De Avonden, dat op maandag 4 juni om 21.00 uur is te horen op Radio 6.

In de verschillende theaters in de Nes zijn uiteenlopende programma’s gepland. A.L. Snijders opent het festival met een speciaal geschreven ZKV (zeer kort verhaal) en geeft later op de dag een workshop korte verhalen schrijven. Bezoekers van het festival kunnen onder professionele regie een eigen luisterboek inspreken, een literaire wandeling door de buurt maken, boeken ruilen voor een beter exemplaar of in de Dode Dichters Almanak jukebox hun favoriete dichter opzoeken en weer horen voordragen. Op het plein voor de Brakke Grond staat een podium, waar Radio 6 met presentatoren Andrew Makkinga en Jaap Boots tussen 12.00 en 18.00 uur een divers muziekprogramma samenstelt met optredens van onder meer de band De Avonduren.

Op het festival worden meerdere nieuwe boeken gepresenteerd. Arnon Grunberg en Wim Noordhoek spreken elkaar wekelijks op maandag in het radioprogramma De Avonden. Op het VPRO Boeken Festival presenteren zij de bundel Waar ook ter wereld met een weerslag van hun conversaties. Ze worden voor het eerst gezamenlijk geïnterviewd over hun gesprekken en gaan live met elkaar in dialoog.
Naar aanleiding van de televisieserie komt het boek O’ Hanlons Helden uit. Redmond O’ Hanlon is met de schrijvers Jonathan Maas en Caroline Ligthart aanwezig op het festival, waar zij een toelichting geven op het project en hun ervaringen delen met het publiek.
VPRO Gids redacteur Hugo Hoes leest voor uit Fijne familie, de verhalenbundel over zijn jeugd die deze zomer verschijnt. De twee verhalen die afgelopen jaar in de gids verschenen, vormden de aanzet tot zijn boek. Later op de dag verzorgt hij bovendien samen met collega-gidsredacteur Elja Looijestijn de Literaire Controle Quiz.

Het festival wordt afgesloten met de uitreiking van de VPRO Bob den Uyl Prijs voor het beste reisboek. Wim Brands gaat met de genomineerden in gesprek, waarna juryvoorzitter Frans Timmermans het winnende boek bekend maakt. De prijsuitreiking wordt gevolgd door de opname van een speciale editie van VPRO Boeken, waar Wim Brands met de winnaar in gesprek gaat. Deze uitzending is de volgende dag, zondag 3 juni, om 10.20 uur te zien op Nederland 1 en op het festival live bij te wonen.

Medio april wordt de hele programmering bekend gemaakt via de site van het VPRO Boeken Festival. Via deze site kunnen kaarten à € 17,50 vanaf nu worden besteld.