Joseph Anton door Salman Rushdie

Magazine  »  Lifestyle (891 artikelen)  »  Lezen & muziek (321 artikelen)

Een memoir

Deze week is het nieuwe boek van Salman Rushdie verschenen, Joseph Anton. Afgelopen weekend werd bekend dat de Iraanse religieus leider Ayatollah Hassan Sanei de prijs op Rushdies hoofd met een half miljoen dollar heeft verhoogd naar 3,3 miljoen. Hij is van mening dat de anti-islamfilm Innocense of Muslims nooit gemaakt zou zijn als het al gelukt was Rushdie te vermoorden. Bovendien denkt hij dat er altijd films als deze gemaakt zullen worden. Totdat Rushdie vermoord is. Het is een van de vele bewijzen van het feit dat het conflict tussen de fundamentalistische islam en het Westen dat met Rushdie begon de wereld nog steeds tekent.

Maandag 19 september wijdde Nieuwsuur een item aan Rushdie. Nieuwsuur bezocht en interviewde hem in Londen. Bekijk het gesprek hier.
Ook was directeur-uitgever Mizzi van der Pluijm te gast bij Met het oog op morgen op Radio 1 om te praten over Joseph Anton, De duivelsverzen en de presentatie in Londen. Je kunt de uitzending hier terugluisteren.
Publiciteitsmedewerker Vincent Merjenberg hield een verslag bij over het mediacircus en de boekpresentatie in Londen, lees het hier.
Gisteravond 23.45 Nederlandse tijd werd op BBC 1 een nieuwe documentaire van Alan Yentob uitgezonden over Rushdie en de fatwa.

Op Valentijnsdag 1989 werd Salman Rushdie gebeld door een BBC-journalist die hem vertelde dat hij ‘ter dood veroordeeld’ was door de ayatollah Khomeini. Voor het eerst hoorde hij het woord ‘fatwa’. Wat had hij misdaan? Hij had een roman geschreven, De duivelsverzen, die ‘tegen de islam, de Profeet en de Koran’ gericht zou zijn. Zo begint het ongelooflijke verhaal van een schrijver die moest onderduiken, om de haverklap moest verhuizen, beschermd werd door de politie, en die niet onder zijn eigen naam kon leven. Hij koos de voornamen van twee van zijn favoriete schrijvers, Conrad en Tsjechov, om zijn alias te vormen: Joseph Anton.

Hoe gaat dat, leven met zo’n dreiging? Hoe moet je schrijven, hoe kun je nog liefhebben? Hoeveel invloed heeft de wanhoop en hoe vecht je terug? Wie zijn zijn vrienden onder de uitgevers, journalisten, schrijvers, politici – en wie laten hem vallen? In dit opmerkelijke boek vertelt Rushdie voor de eerste keer het verhaal over zijn strijd voor de vrijheid van meningsuiting.

Joseph Anton is een eerlijk, spannend, grappig en bovenal een belangrijk boek. Want met Rushdie begon een dramatisch conflict tussen de fundamentalistische islam en het Westen dat de wereld nog steeds tekent.Sir Salman Rushdie is de prijswinnende schrijver van onder meer De duivelsverzen, Shalimar de clown en De laatste zucht van de Moor (winnaar Whitbread Prize en de European Union’s Aristeion Prize for Literature). Middernachtskinderen werd uitgeroepen tot ‘Booker of Booker’, de beste roman die de Booker Prize won. Rushdie is Fellow of the Royal Society of Literature en Commandeur des Arts et des Letttres.

Uitgeverij ATLAS CONTACT
ISBN 978 90 254 36957
€24,95


Artikel links