Kaartverkoop Nacht van de Geschiedenis gestart

Lifestyle > Uitgaan & Cultuur

(796 artikelen)

Op zaterdag 22 oktober 2011 vindt de achtste Nacht van de Geschiedenis plaats in de Amsterdamse Zuiderkerk. Kaarten zijn vanaf vandaag verkrijgbaar via de website nachtvandegeschiedenis.innl.nl.

raoul heertje

Programma


De Nacht van de Geschiedenis heeft een gevarieerd programma. De presentatie is in handen van cabaretier Raoul Heertje. Er zijn interviews met deskundigen, filmvertoningen, muziekuitvoeringen en optredens van onder anderen de Britse romanschrijfster A.S. Byatt, Aaf Brandt Corstius, Jean Pierre Geelen en Fik Meijer, auteur van het Maand van de Geschiedenis essay Lessen uit Rome. Hans Goedkoop becommentarieert spraakmakende fragmenten uit 60 jaar televisiegeschiedenis. Zie voor meer informatie nachtvandegeschiedenis.innl.nl.

Libris Geschiedenis Prijs 2011
Hoogtepunt is de uitreiking van de Libris Geschiedenis Prijs aan de auteur van het beste historische boek van 2011 door juryvoorzitter Agnes Jongerius, historica en voorzitter van de vakcentrale FNV. In 2010 werd de Libris Geschiedenis Prijs voor het eerst uitgereikt. Winnaar was David Van Reybrouck met zijn boek Congo. Een geschiedenis. Zie voor meer informatie en een overzicht van de genomineerden van 2011 www.librisgeschiedenisprijs.nl.

Organisatie
De Nacht is de feestelijke afsluiting van de Maand van de Geschiedenis, georganiseerd door het Nationaal Historisch Museum in samenwerking met Historisch Nieuwsblad, de Volkskrant, NTR/Andere Tijden en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. De hele maand oktober presenteren honderden culturele instellingen speciale activiteiten, tentoonstellingen en evenementen. Dit jaar is het thema Ik en wij, over de verschillende, dynamische en verbindende Nederlandse identiteiten. Ook vinden er lokale Nachten plaats, onder meer in Nijmegen, Groningen en Zeeland.

Nationaal Historisch Museum
Het Nationaal Historisch Museum wil de historische verbeelding stimuleren, enthousiasme voor geschiedenis teweegbrengen en nieuwsgierigheid opwekken. Het organiseert tentoonstellingen en activiteiten in heel Nederland, waarbij het actief samenwerkt met organisaties op het gebied van erfgoed, geschiedenis, onderwijs, wetenschap, media en kunst. Op deze manier ontstaan verrassende en boeiende verbindingen tussen heden en verleden, zoals tijdens de Nacht van de Geschiedenis.