Kamagurka ziet het licht – reflecties op Lucebert

Magazine  »  Lifestyle (882 artikelen)  »  Uitgaan & Cultuur (350 artikelen)

Optreden Kamagurka in het Cobra Museum op 22 augustus a.s.
Tijdens de tentoonstelling ‘Open de kooien van de kunst’ met gedichttekeningen van Lucebert zal de Belgische kunstenaar Kamagurka een avond lang ingaan op het werk van zijn favoriet Lucebert. Als veelzijdig (taal-)kunstenaar en tekenaar/schilder ziet Kamagurka veel overeenkomsten met Lucebert. Maar tegelijk zijn er ook Kamagurkiaanse verschillen. Tijdens zijn performance op woensdag 22 augustus zal Kamagurka op ongetwijfeld fascinerende manieren spelen met woord en beeld en ingaan op de kunst van Lucebert.

De tentoonstelling ‘Open de kooien van de kunst’ besteedt voor het eerst uitgebreid aandacht aan de gedichttekeningen van Lucebert (1924-1994), de dichter en beeldend kunstenaar die lid was van de Cobra beweging en van de Vijftigers, de spraakmakende club van experimentele dichters. In zijn bevrijdende en tijdloze gedichttekeningen ontwikkelde Lucebert een vernieuwende woord- en beeldtaal. De tentoonstelling werpt een nieuw licht op het boeiende dubbeltalent van Lucebert (tot en met 9 september 2012).

Kamagurka mag dan bij het grote publiek bekend zijn om zijn dagelijkse cartoons op de voorpagina van NRC Handelsblad en zijn theateroptredens, hij is vooral ook actief als schilder. Twee jaar geleden vond een overzichtstentoonstelling van zijn werk plaats in het Museum Jan van der Togt.

Kamagurka ziet Lucebert als een groot voorbeeld in de beeldende kunst: “Lucebert verkende voortdurend de grenzen van de taal, vaak in combinatie met beeldende kunst. Hij was serieus, kritisch, uitdagend – soms op het surrealistische af. Het is die combinatie waarin ik mijzelf herken. Tijdens mijn performance zal ik Lucebert op dezelfde wijze van repliek dienen.”

‘Kamagurka ziet het licht – reflecties op Lucebert’
Woensdag 22 augustus vanaf 20.00 uur (zaal open vanaf 19.00 uur)
Deelname: Euro 5,00 (excl. entree museum, MK geldig)
Aanmelden via: activiteiten@cobra-museum.nl
I www.cobra-museum.nl