Kasteel Duivenvoorde trots op renovatie en nieuwe audiotour

Porseleinkamer Kasteel Duivenvoorde
Porseleinkamer Kasteel Duivenvoorde

Nazaten van de familie nemen de bezoekers mee in de nieuwe audiotour, nieuwe inrichting Porseleinkamer, Zuidvleugel gerenoveerd, zomermuziek in de kasteeltuinen.

Marotzaal na restauratie
Marotzaal na restauratie

Duivenvoorde opent op donderdag 1 juli de deuren weer voor het publiek. In het kasteel zijn verschillende ruimtes geheel herzien en de Zuidvleugel, die tot 2019 particulier bewoond was, is in 2020 volledig gerenoveerd.

Vereniging Rembrandt
Dankzij steun van de Vereniging Rembrandt en de Turing Foundation is de Porseleinkamer uitgebreid met spectaculaire 18de, 19de– en 20ste eeuwse serviezen.
De grote Marotzaal van het kasteel heeft na restauratie zijn gouden grandeur weer teruggekregen. Nieuw is ook de rondgang met audiotour waarvan de tekst is ingesproken door nazaten van de drie families die Duivenvoorde acht eeuwen bewoonden.

Audiotour

Vanaf dit voorjaar heeft Kasteel Duivenvoorde audiotours in twee talen (NL en ENG) en een tour speciaal voor families. De geschiedenis van 800 jaar Duivenvoorde wordt op een heel bijzondere manier verteld door leden van de verschillende families die in de loop der eeuwen op het kasteel hebben gewoond.
Arent van Wassenaer van Catwijck vertelt over de vijf eeuwen bewoning door de familie van Wassenaer en Jan Steengracht van Oostcapelle neemt u mee door de verhalen van twee generaties Steengracht. Ludolphine en Alexander Schimmelpenninck van der Oye vertellen in hun tour op zeer persoonlijke wijze over hun familie die pas in 2019 uit het kasteel is vertrokken. De audiotour is mede mogelijk gemaakt dankzij gelden van het Kickstart Cultuurfonds en het prins Bernhard Cultuurfonds.

Schitterende serviezen
In de Porseleinkamer van Duivenvoorde werd tot nu toe slechts een klein deel van de enorme porseleincollectie getoond die gedurende acht eeuwen door de verschillende bewoners werd verzameld.
Daar zijn nu verschillende unieke collectiestukken aan toegevoegd. Onder andere het prachtige 18de-eeuwse blauw-witte Doorniks servies dat de familie dagelijks gebruikte en het bijzondere 46-delige ‘Groene theeservies’, in de 19de eeuw gekocht bij de Parijse porseleinfabrikant Rihouet et Lerousey als huwelijksgeschenk van jonkheer Nicolaas Johan Steengracht aan zijn echtgenote Henriette.

Steengrachtporselein
Ook van het zg. ‘Steengrachtporselein’ met rode rand en Steengracht van Duivenvoorde-monogram, gekocht door jonkheer Hendricus Adolphus Steengracht, zijn voor het eerst 12 uitzonderlijke exemplaren uit depot gehaald. Baron en freule Schimmelpenninck van der Oye schaften tenslotte in het begin van de 20ste eeuw een theeservies aan van de Porzellanfabrik Arzberg, Bayern waarvan nu 20 stukken te zien zijn. Deze geheel vernieuwde presentatie is mogelijk gemaakt door de actie ‘De kracht van onze Nederlandse collecties’ van de Vereniging Rembrandt en de Turing Foundation.

Gouden acanthusbladeren

Eén van de meest bijzondere vertrekken is de 18de-eeuwse Marot Zaal. In 2014 startte – met steun van onder andere de Bankgiroloterij, het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Provincie Zuidholland – een groot restauratieproject om de vergulding in de Marotzaal weer terug te brengen in oude staat.
De consoletafels, spiegellijsten, schilderijenlijsten en acanthusbladeren waren bij eerdere restauraties overschilderd met een dikke bronsverf, een verflaag die sterk verkleurd was. Alle vergulde elementen zijn de afgelopen vijf jaar onderzocht, gerestaureerd en opnieuw verguld. Met de terugkomst van de laatste vergulde ornamenten, de schitterende acanthusbladeren, is het grote restauratieproject voltooid en heeft de zaal haar oude gouden grandeur weer terug.

Zomeractiviteiten in de kasteeltuin
Met behulp van het Kickstart Cultuurfonds is een nieuwe, grote tent aangeschaft die vanaf dit seizoen in de kasteeltuin staat. Hier vinden verschillende activiteiten plaats: op zondag 4 juli speelt NIEUW LICHT. Drie jonge musici van het Koninklijk Concertgebouw Orkest met een bijzonder programma waarin o.a. werken van Mozart en Beethoven.
Op zondag 18 juli speelt het jonge gezelschap Botanica/Zeg het met bloemen: met saxofoon en piano leggen de musici de link tussen muziek en de natuur.
Op 1 augustus speelt de multimedia-opera Händel goes Tinder, waarin social media op speelse wijze botst met de 18e-eeuwse muziek van G.F. Händel. Ook een zomerdiner aan lange tafels en twee films in de openlucht te zien op Duivenvoorde. Evenals de geheel gerenoveerde Zuidvleugel, is ook deze tent dit seizoen voor het eerst te huur voor bruiloften, vergaderingen of partijen.

Vier het leven op Duivenvoorde

Op Landgoed Duivenvoorde is het mogelijk een boom te adopteren. Een boom om een geboorte te vieren, een jubileum luister bij te zetten of een overledene te gedenken. Een oude eikenboom aan de Voorlaan van het landgoed, een jonge beuk of linde in het park of een fruitboom in de boomgaard van de Leidse Tuin. Bij iedere boom wordt een bordje geplaatst met eigen tekst en de naam van de boom. Duivenvoorde garandeert voor 25 jaar de levensduur van de geadopteerde boom.

I

Artikel links