KBO-PCOB dringt bij kabinet aan op spoed

Woonzorg complex Roomolen Haarlem
Woonzorg complex Roomolen Haarlem

Volgens branchorganisatie thuiszorg Actiz staan met de oplopende coronacijfers niet alleen de ziekenhuizen onder druk, maar ook de zorg thuis. Ook KBO-PCOB krijgt deze signalen te horen. Om een stille ramp te voorkomen dringt ze bij het kabinet aan op actie.

Er is een stille ramp in thuiszorgland gaande en het kabinet moet nu in actie komen, vindt seniorenorganisatie KBO-PCOB. De combinatie van een grote zorgvraag, het hoge ziekteverzuim en het tekort aan personeel maakt het momenteel een giftige cocktail als het gaat om de juiste zorg op de juiste plek. Gusta Willems van KBO-PCOB: “Het zijn schrijnende situaties die we horen. Steeds meer senioren krijgen ‘nee’ als antwoord op hun zorgvraag. Met als gevolg dat senioren aanrommelen met hun zorg en de druk op de mantelzorger groter wordt.”

Levensbedreigende aanslag op gezondheid
Het aantal thuiswonende senioren die corona krijgen stijgt op dit moment snel. Juist voor de kwetsbaren is corona een levensbedreigende aanslag op hun gezondheid.
Willems: “We horen het steeds meer in onze achterban. Mensen die ziek worden ondanks dat ze gevaccineerd zijn. We zijn blij met de booster, maar vragen aan het kabinet echt om meer haast te maken met het beschikbaar stellen hiervan. We moeten corona voorkomen bij senioren in welke leeftijdsklasse dan ook, dat is ook goed voor de druk op de thuiszorg.”

Dreigende eenzaamheid
Senioren maken zich zorgen over het virus, over de polarisatie in de maatschappij, maar ook over de impact van dit alles op hun eigen leven. Bijvoorbeeld wat strengere coronaregels voor hen betekenen.
Willems: “Senioren willen gezond blijven, maar willen ook contact houden met vrienden en familie. Strengere regels, zoals mogelijk nieuwe lockdown, kan de eenzaamheid verhogen. Hoe dat voelt, dat weten ze maar al te goed van de vorige lockdown. Elke maatregel die dat kan voorkomen moet nu genomen worden.”





Artikel links