Kerken, kathedralen en abdijen in vogelvlucht

Vakantie & reizen > Vakantie & reizen

(260 artikelen)

_
___
_
___

Miljoenen mensen van welke gezindten dan ook bezoeken jaarlijks de talrijke kerken, kathedralen en kloosters die over heel Frankrijk verstrooid liggen. De één betreedt een kerk om God te vinden, om de religieuze, spirituele en meditatieve sfeer in dit heilige huis, de ander omdat hem vooral het bouwwerk, de architectuur of de historie interesseert.

Vele verschillende redenen om deze fameuze meesterwerken eens van naderbij te bekijken. Alleen dit keer niet met uitgebreide historische of architectonische achtergrond informatie maar licht aangetipt en in vogelvlucht. Start Google Earth op uw pc op, sla uw vleugels uit en vlieg met me mee.

We beginnen in Lourdes (Hoge Pyréneeën) en wel bij de wereldberoemde Rozenkransbasiliek. De basiliek is in 1901 ingewijd nadat de eerder gebouwde basiliek van de Onbevlekte Ontvangenis, die iets hogerop staat, te klein bleek voor de massa´s pelgrims die Lourdes dagelijks bezochten. De Rozenkransbasiliek is binnen en buiten voorzien van indrukwekkende mozaïeken. Vooral het mozaïek rond de apsis is werkelijk fenomenaal.

We zetten onze vlucht weer in en vliegen zo laag mogelijk over het imponerende landschap van de Hoge- en Midi Pyreneeën. We gaan een beetje zigzaggend want ik wil jullie een paar bijzondere kerken laten zien waarvan ik vind dat je ze niet mag missen. We gaan richting het noorden naar Auch, in het departement de Gers waar de St. Maria Kathedraal (15e eeuw) die met haar Renaissance voorgevel op de Wereld Erfgoedlijst is geplaatst van de Unesco. Auch ligt aan de Pelgrimsroute naar Santiago de Compostella. De ruim 100 meter lange kathedraal is bekend om het zeldzame, uit de zeventiende eeuw stamde Frans orgel, maar nog meer bekend om de 113 uit eikenhout gesneden koorstoelen. Hierop zijn meer dan 1500 personages afgebeeld.

Vandaar vliegen we nog iets noordelijker en komen aan in La Romieu. Hier is het voor vogels oppassen geblazen want we bevinden ons in het stadje van de katten. Hier speelde zich de legende af van Angélina, de vrouw die zoveel van katten hield dat haar gelaat veranderde in dat van een kat. Door het hele stadje treft u beelden van katten aan. La Romieu mag dan wel een klein vestingstadje zijn maar bezat wel een bisschoppelijk paleis waar de Kardinaal van Auch woonde( 14e eeuw ). Helaas is daar nog weinig van over. Wel kan men de kloostergang bezoeken, de kerk en voor mensen zonder hoogtevrees; men kan de toren beklimmen en een blik werpen over het weidse landschap.

Op bijna loopafstand ligt nu iets ten noordoosten van La Romieu de prachtige stad Moissac. Hier waar de Tarn en Garonne samenvloeien, kom je aan in het departement, hoe kan het ook anders, Tarn-et-Garonne. Moissac is wereldberoemd om zijn kloostergang van het Benedictijner L´Abbaye St.Pierre en het timpaan van de naastgelegen en gelijknamige abdijkerk. Beide staan op de lijst van werelderfgoed van de Unesco. De vereniging met het klooster van Cluny in de Bourgondië en de bijbehorende hervormingen in 1047 zijn duidelijk terug te vinden in de rijkelijke versiering van beide meesterbouwwerken. Vergeet uw fototoestel niet want hier kunt u onvergetelijke plaatjes schieten. Vanaf het terras voor de kerk kan men onder het genot van een mooi glas wijn het indrukwekkende timpaan bewonderen en de moedige wandelde en fietsende pelgrims voorbij zien trekken. Dagelijks is het een komen en gaan van Santiago de Compostela pelgrims die een tampon(stempel) moeten halen voor hun stempelboekje.

We volgen rivier de Tarn stroomopwaarts en komen zo vanzelf bij Albi uit. De grote vestingkathedraal toornt hoog en trots boven alles uit. Een bijzonder bouwwerk deze kathedraal uit eind 13e eeuw die gewijd is aan Sainte Cécile, patroonheilige van ondermeer de muziek. In de kerk is het serene en wonderschone beeld van haar te zien. Imponerend is het 18 bij 15 meter grote fresco uit de 15e eeuw dat het Laatste Oordeel verbeeld. De kathedraal, het grootste bakstenen gebouw ter wereld, werd gebouwd op het einde van de kruistochten tegen de Katharen. De bisschoppelijke kerk werd verstevigd vanwege de dreiging door de lokale adel die de Katharen een warm hart toedroegen maar het was vooral bedoeld als machtsvertoon, om de ketters en hun aanhangers de macht van de Katholieke kerk te tonen.

Bij Albi zakken we af naar het zuiden richting Toulouse en buigen dan naar het zuidoosten. We strijken neer bij het schattige stadje Mirepox in de Ariège Hier bevindt zich de, in gotische bouwstijl gebouwde Saint Maurice kathedraal uit de 14e eeuw. Jammer genoeg is de (klokken)toren gesloten voor publiek want na meer dan tweehonderd treden naar boven klimmen heb je een adembenemend uitzicht over het stadje en haar wekelijkse gezellige markt. Schitterende foto´s in mijn camera verzachtte daarna de tweehonderd treden naar beneden enigszins. Een paar kilometer ten oosten van Mirepoix bevindt zich een heel bijzonder kerkje. In het gehuchtje Vals staat een heuse grotkerk dat gebouwd is op een oude tempel gewijd aan de Belenus, Keltische God van de zon. Het heeft drie verdiepingen en het lijkt alsof het kerkje uit drie heiligdommen bestaat. De crypte en oudste gedeelte stamt waarschijnlijk uit de Karolingische tijd (8e-10e eeuw) en behoort zo tot één van de oudste kerkjes van de Ariège. De fresco´s die in de crypte zijn aangebracht zijn Romaans en dateren uit de 11e eeuw.

De wind neemt ons op en voert ons naar Rennes-le-Château Het kerkje Sainte Madelaine is misschien wel het meest besproken en beschreven kerkje van Frankrijk. Het kerkje is omgeven met mysteries. Hier deed Dan Brown zijn inspiratie op voor zijn beroemde boek. De Da Vinci Code maar dan in het echt! Is er inderdaad de schat van de Tempeliers, de Katharen of de Heilige Graal begraven? Bewaarden de pastoors van zowel Rennes-le-Château als van Rennes-les-Bains hier een groot geheim en is de oplossing te vinden in de symboliek in ondermeer het kerkje en in het schilderij van Poussin? En is het alleen te ´lezen´ door ingewijden? Ervaar het zelf en voel hoe de geheimzinnige sfeer je pakt in dit mysterieuze gebied.

We maken een flinke vlucht naar het oosten en belanden in de Provence in de buurt van Gordes (Vaucluse). Hier in een kloof en in een oase van de rustgevende geurende lavendel ligt het meest gefotografeerde klooster van Frankrijk: Abbaye de Sénanque . Werkelijk een plaatje dit Cisterciënzer klooster uit de 12e eeuw, maar je zult het moeten het delen met de vele toeristen die hier dagelijks komen. Enkele gedeelten van het klooster zijn geopend voor publiek.

De bergen van de Luberon vervagen snel als we koers zetten richting het groene hart van Frankrijk, de Limousin. Op nog geen zes kilometer afstand van elkaar bevinden zich hier twee grote kerken. Die van Evaux-les-Bains en Chambon-sur-Voueize. In de eerste kerk ( St. Pierre- St. Paul liggen de relikwieën van een plaatselijke heilige: Saint Mariën. Jaarlijks wordt er een processie gehouden waarbij men vanaf de kerk naar het kapelletje loopt en waar aansluitend een openlucht kerkdienst plaatsvindt. In Chambon-sur-Voueize bevindt zich een grote abdijkerk uit de11de-12de eeuw die gewijd is aan St. Valérie, een heilige uit het begin van onze jaartelling die op een verschrikkelijke manier aan haar einde is gekomen. Men kan in de toren de in een zilveren buste gehulde relikwie van St.Valérie aanschouwen. Een gruwelijk verhaal dat eigenlijk niet lijkt te passen bij deze prachtige abdijkerk in dit kleine stadje in de liefelijke, maar helaas zeer ondergewaardeerde omgeving van de Creuse.

De wijnvelden van de beroemde Bourgondische wijnen glijden onder ons door als we voet zetten in het beroemde pelgrimsstadje Vézelay Hier, op de heuvel, ligt de opmerkelijke basiliek Sainte Madelaine uit de 11e eeuw. In de crypte wordt het gebeente van Maria Magdalena bewaard, al is de echtheid hiervan nooit bewezen. Een prachtige basiliek waar zomers geregeld concerten worden gehouden. Naast de kerk riep de beroemde Bernardus van Clairvaux de gelovigen op voor de 2e Kruistocht naar het Heilige Land.

De regio de Champagne-Ardennen heeft zelfs voor mensen die maar niet genoeg kunnen krijgen van al die Heilige Huizen heuse kerkenroutes uitgestippeld. Rondom het grootste binnenmeer van Europa, de stuwdam Lac du Der Chantcoq, zijn een dertigtal, grotendeels, vakwerkkerken te bezichtigen. De daken van de meeste kerken zijn bedekt met houten shingels, een typisch kenmerk voor deze streek. Één van de mooiste aan deze route is toch wel het vakwerkkerkje St.Jacques in Lentilles

Eenmaal in deze schitterende regio mag u in Reims de k(r)oningskathedraal Notre-Dame en de Basiliek Saint Remi natuurlijk niet missen. In het praalgraf ligt de Heilige Remi begraven. Hij doopte op deze plek Clovis I, de eerste koning van Frankrijk.

In de regio´s Nord-pas-de-Calais en de Picardië kom je echt aan je trekken als je op zoek bent naar gotische kathedralen. Persoonlijk vind ik Amiens de mooiste. Wat een bouwwerk! Nog meer van deze ongelofelijke bouwwerken zijn ondermeer te zien in: Laon, Soisson, Noyon, Senlis, Beauvais, St.Omer, Lille en Arras.

Jullie begrijpen, het is werkelijk onmogelijk om alle prachtige godshuizen van Frankrijk te benoemen, hoe graag ik het ook zou willen. Ik heb zoveel prachtige foto´s maar ook dit is ondoenlijk en dit schrijf ik met pijn in mijn hart want er zitten vele juweeltjes bij die ik graag had willen tonen. Als laatste wil ik nog één klein kerkje met u delen. Op de grens met België en Frankrijk ligt het liefelijke dorpje Jeantes. Het ligt verscholen in het prachtige landschap van de Thiérache dat in de Tachtigjarige Oorlog woelige tijden heeft gekend. Plunderde soldaten en rovers zorgden ervoor dat men de kerken moest verstevigen zodat de bevolking er zich in tijd van nood kon verschansen. De zogenaamde vestingkerken. Het kerkje van Jeantes is ook zo´n `weerkerk´. Dit kerkje, Saint Martin heeft een heel bijzonder verhaal met een Nederlands staartje. Wil je meer lezen over dit bijzonder kerkje? Onlangs heb ik uitvoerig bericht over dit opmerkelijke kerkje in Jeantes

Ter informatie en met dank aan:

Interessante lectuur:

Want zoals Victor Hugo schreef: “De kathedraal als boek in steen en glas”

Symboliek in kathedralenbouw door M.Gout. ISBN: 9789062719037 €19,50

Sacrale Geometrie door N.Pennick-M.Gout. ISBN: 9789062719525 €17,50

www.franceguide.com

www.lourdes-infotourisme.com

www.auch-tourisme.com

www.la-romieu.com

www.moissac.fr

www.albi-tourisme.fr

www.tourisme-mirepoix.com

www.rennes-le-chateau.fr

www.senanque.fr

www.ot-evauxlesbains.fr

www.ot-chambonsurvoueize.fr

www.vezelaytourisme.com

www.amiens-tourisme.com

Artikel links

Dit artikel doorsturen
Geplaatst door YvonneRieschke
09 september 2011 10:29
2926 keer bekeken.