KERSTCONCERT op de NOORDPOOL

Programma van het Kerstconcert 20-12-2009
Programma van het Kerstconcert 20-12-2009

Nou nee, niet helemaal…

Het bedoelde Kerstconcert was in de Haagse Dr. Anton Philipszaal; maar toch…
Het was wel op de zondagochtend van 20 december toen heel Nederland onder een dikke laag sneeuw bedolven lag.


Verkeerschaos op de weg
Verkeerschaos op de weg

De sneeuwval die eerder deze week al aanleiding was tot grote verkeerschaos, bereikte gisteren, zondag 20 december 2009 een voporlopig hoogte- (of is het diepte-?) punt: zo ernstig als gisteren was het volgens de berichtgeving in de media in 30 jaar niet geweest. Toch was die ernst nog onvoldoende tot me doorgedrongen en ik wilde naar dit concert. Omdat ik had gehoord dat er wel treinen zouden rijden, al waren het er minder, ben ik gisteren toch op pad gegaan vanuit Leiden.
Ik ging wel extra vroeg, al om 09.15 uur van huis op de fiets (!) en reed voorzichtig door een goeddeels verlaten maar daardoor ook nog maagdelijk mooi winters stadslandschap,

Eng was het wel, want op de rijweg was de sneeuw door het weinige verkeer dat er was geweest al wel in richels vervormd en daar bleef ik soms wat in “hangen”; kantelen soms bijna, maar nee, net niet… Bij bruggen stapte ik af, en liep maar een stukje. Het sneeuwde intussen vrolijk verder.

“Wat zijn wij dapper hè?” riep een jonge vrouw me grinnikend toe, die ook met de fiets onderweg was: we waren vrijwel de enigen…

Ik bereikte tenslotte het station om 09.50 uur. Bij herhaling werd hier omgeroepen dat wie niet moest reizen, dat beter niet kon doen en het advies was: de reis uitstellen. Maar ja, het concert werd niet uitgesteld dus wachtte ik braaf. De eerste bruikbare trein zou nog een half uur op zich laten wachten, maar kwam…

Eenmaal in Den Haag liep ik krampachtig voorzichtig naar de Anton Philipszaal want die passage was spekglad, en om 10.45 was ik op mijn bestemming! Nog geen spoor van mijn vriendin, die in Den Haag zelf woont, en die ook onze kaartjes had!

De verdere bezoekers van het concert zagen er uit als Noordpoolreizigers: dik ingepakt en bedolven onder sneeuw die zij bij binnenkomst in de hal luid stampend van zich afschudden.
Ik kon mijn vriendin niet bellen, want mijn mobiel liet het ook afweten, maar ze zou helaas nooit aankomen. Er reed geen enkele tram, naar ik later zou vernemen.

Het werd 11.00 uur, en toen het concert iets verlaat toch echt ging beginnen heb ik tenslotte maar een (nieuwe) entréekaart gekocht. Het kon toch niet zo zijn dat ik nu ook nog voor niks al die moeite zou hebben gedaan!

Ik g e n o o t van het concert*

Het hele uur was het blijven sneeuwen. Verdere plannen voor de dag waren een bezoek aan het Gemeentemuseum, met een tentoonstelling Cézanne/Picasso/Mondriaan en tot slot een film in het Filmhuis geweest.
Er reden nog wel bussen, en bus 24 zou me er gebracht hebben, maar tot hoelang hielden die het nog vol? Wat nou als ik van daaruit niet meer weg zou kunnen komen?
Door de inmiddels Tiefschnee rond het theater en die nog steeds nat-gladde passage liep ik dus toch maar heel voorzichtig terug naar het station Centraal.

Een sneltrein naar Amsterdam stond klaar maar vertrekken deed ie nog even niet, en toen hij dat eenmaal wèl deed werd omgeroepen dat ie als stoptrein zou rijden: heel begrijpelijk.
Om 13.15 kon ik in Leiden uitstappen. Fietsen was inmiddels zo goed als onmogelijk geworden. Soms kon ik even op de rijweg fietsen of lopen maar omdat er toch af en toe wel auto’s langs wilden moest ik dan toch uitwijken en mezelf met de fiets aan de hand voor het grootste deel van de route door de inmiddels absolute Tiefschnee op de fiets- en voetpaden “wringen”. Het was bijna geen doen… Tegen 14.00 uur was ik – kapot! – eindelijk thuis, maar in een ijskoud huis dat mij immers nog lang niet terugverwachtte…

Met Glühwein en gevulde speculaas kroop ik voorlopig terug in bed, waar ik besloot de ellende maar snel te wissen en alleen nog terug te denken aan en na te genieten van het prachtige concert…

Had ik eerder beseft hoe ernstig de sneeuw alles zou gaan ontwrichten zou ik hoogstwaarschijnlijk comfortabel zijn thuis gebleven maar dan had ik een prachtig concert gemist…

* zie voor het programma van dit concert de bijlageSneeuwchaos op het spoor
Sneeuwchaos op het spoor

Reizigers gestrand
Reizigers gestrand