Kerstconcert voor ouderen in het Concertgebouw met 350 zangers

Ruim duizend ouderen, mensen met een handicap of chronische ziekte en mantelzorgers zijn vrijdag 22 december 2017 aanwezig bij de achttiende editie van het Kerstconcert voor Ouderen in Het Concertgebouw

350 zangers van het Grootkoor Holland bezorgen ouderen en mantelzorgers een onvergetelijk mooie avond.

Het positieve effect van muziek
Dit jaar opent Prof. Erik Scherder, hoogleraar Klinische Neuropsychologie en bekend van zijn televisiecolleges, het kerstconcert. Scherder’s onderzoek toont het positieve effect van muziek op het brein aan, ook bij ouderen. Met hulp van vele gulle sponsors en ruim honderd vrijwilligers is het Amstelring Kerstconcert voor Ouderen gegarandeerd een fantastische belevenis.

Wie zijn er uitgenodigd voor het Kerstconcert?
De kerstperiode kan voor ouderen een eenzame periode zijn, met emotionele herinneringen aan vroeger. Amstelring wil een kerstsfeer creëren in een fantastische omgeving, zodat ouderen een heerlijke tijd hebben. Samen luisteren, zingen en volop genieten!

Ouderen uit verpleeg-en verzorgingshuizen
Uit Amstelveen, Aalsmeer, Uithoorn, Hoofddorp, Zwanenburg en alle delen van Amsterdam komen ouderen uit verpleeghuizen en verzorgingshuizen naar het Concertgebouw. Ook mantelzorgers en leden van Amstelring Ledenservice komen van een middagje uit genieten. Amstelring ontvangt ruim 1.000 bezoekers, waarvan circa 200 in een rolstoel. Het Kerstconcert is al volgeboekt.

Met hulpvaardige en vrolijke vrijwilligers
Ruim 100 vrijwilligers zorgen dat alles goed, snel en vooral feestelijk verloopt. Met een vrolijke kerstmuts op bieden zij de ouderen een arm om op te leunen en zij duwen de rolstoelen over de pluche vloerbedekking van Het Concertgebouw.

Grote logisteke operatie
Vlak voor en na het concert speelt zich buiten een grote logistieke operatie af. Rolstoelbussen en touringcars rijden onder leiding van Transvision af en aan, verkeersregelaars leiden automobilisten om: kortom een goed geoliede logistieke machine in hartje Amsterdam.

Een rijk programma met muziek en optredens
Met 350 enthousiaste zangers en zangeressen verzorgt het Grootkoor Holland in Het Concertgebouw de achttiende editie van het Kerstconcert voor Ouderen. Onder leiding van Nan van Groeningen en Etty van der Meij zingen de sopranen, alten, tenoren en bassen prachtige kerstklassiekers. Meezingen mag; alleen luisteren en genieten natuurlijk ook.
Er zijn optredens van Rob van Dijk (vleugel), Martin Mans (orgel), Etty van der Mei (dirigente en sopraansoliste) en Nan van Groeningen (dirigent en zanger).

Jong talent
Ook drie jonge, veelbelovende talentjes betreden het podium en spelen de sterren van de hemel: Sieger Jöbsis (vleugel, 11 jaar), Claire Schuurmans (harp, 13 jaar) en Adam Smit (viool, 9 jaar).

Over het Grootkoor Holland

Het Kerstconcert is een gezamenlijk initiatief van Amstelring en de dirigenten Etty van der Mei en Nan van Groeningen. Al vele jaren verzorgen zij met het Grootkoor Holland het kerstconcert.

Over het jong talent:

Sieger Jöbsis (vleugel)

Sieger is 11 jaar oud en begon op zijn 6e met pianospelen bij Evelina Vorontsova. Van jongs af aan was de piano zijn favoriete instrument vanwege de mooie klank.

Claire Schuurmans (harp)

Claire is 13 jaar oud en komt uit Delft. Op haar 5e jaar zag ze voor het eerst een harp. Ze hoorde de klanken en wist meteen dat ze dit mooie instrument wilde leren spelen. J

Adam Smit (viool)

Adam (9 jaar) had op jonge leeftijd al vioolles, maar was gestopt. Op een dag kreeg hij op het Frederik Hendrikplein een flyertje in zijn handen gedrukt van ‘juffie Stieneke’. In haar vioolschool in de Haagse Riouwstraat maakte Adam echt werk van het vioolspelen.

Geschiedenis van het Kerstconcert voor Ouderen

Het Kerstconcert voor Ouderen begon in het jaar 2000. Eerst was de Westerkerk in Amsterdam de plek van samenkomst, later de Grote Kerk in Monnickendam en vervolgens de Noorderkerk in Amsterdam.
Het enthousiasme voor het concert neemt ieder jaar toe. Steeds meer mensen willen erbij zijn. In 2011 kregen Amstelring en het Grootkoor de unieke kans om het Kerstconcert in Het Concertgebouw te laten plaatsvinden. Sindsdien is de mooiste muziektempel van Nederland dé plek van samenkomst.

Sponsors van het Kerstconcert 2017

Door gulle bijdragen van een groot aantal bedrijven en fondsen is het mogelijk om ook in 2017 weer het Kerstconcert voor Ouderen te realiseren.
Artikel links